Най-грандиозното събитие обаче остава все още неосъществения дебют на Saudi

...
Най-грандиозното събитие обаче остава все още неосъществения дебют на Saudi
Коментари Харесай

Изчезването на журналиста Джамал Хашоги блокира сделките със Саудитска Арабия

Най-грандиозното събитие обаче остава към момента неосъществения дебют на Saudi Aramco, който би съдействал с 100 милиарда $ за Публичния капиталов фонд.

© Handout Още по тематиката
CNN: Саудитска Арабия се приготвя да признае, че Хашоги е починал при разпит

Натискът върху Рияд да даде пояснение за ориста на журналиста пораства
16 окт 2018
Принцът на Саудитска Арабия разгласи, че Saudi Aramco ще дебютира на борсата до 2021 година

Причината е, че след договорката със Sabic през 2019 година компанията ще се нуждае от цялостна финансова година
8 окт 2018
Саудитският борсов мегапроект

Най-голямата петролна компания в света чака подобаващи условия и отхвърля, че се е отказала от първично обществено предложение
31 авг 2018
Саудитският крал e срещу проектите за листване на борсата на Saudi Aramco

Планираната продажба на акции трябваше да бъде крайъгълният камък на обещаната икономическа промяна на кралството
29 авг 2018 За последните три години не са били доста опциите за основни покупко-продажби в международните финанси. Шансът за взаимна работа с Мохамед бин Салман, коронования принц на Саудитска Арабия, който ръководи държавния капиталов фонд от 300 милиарда $, сигурно обаче не е за изпускане, написа Financial Times.

Време за покупко-продажби

След като 33-годишният правоприемник се пробва да понижи зависимостта на страната от петрола, управляващите отделиха 45 милиарда $, с цел да оказват помощ на японската SoftBank да сътвори най-големия капиталов фонд в света. Най-грандиозното събитие обаче остава към момента неосъщественият борсов дебют на Saudi Aramco, което пък би осигурило 100 милиарда $ свежо финансиране за фонда.

Миналия месец доста от огромните международни банки осигуриха 11 милиарда $ заеми в Публичния капиталов фонд (PIF) на Саудитска Арабия с вярата за бъдещи благоприятни условия.
Изчезването на саудитския публицист и отстъпник Джамал Хашоги обаче трансформира амбициозните желания в тестване за най-влиятелните финансисти, което ще покаже дали биха се справили с сходна рецесия.

Сред тези, които са наранени от казуса, са хора, които имат положителни връзки с принц Мохамед бин Салман - в това число основни изпълнителни шефове като Джейми Даймън от JPMorgan Chase, Лари Финк от BlackRock и Стивън Шварцман от Blackstone, най-голямата компания за частни финансови вложения в света.

И тримата последваха образеца на корпоративни титани, медийните компании и спонсори, които се отдръпнаха от интернационалната конференция, която би трябвало да се организира идната седмица в Рияд. " Инициативата за вложения в бъдещето " - събитие, известно като " Давос в пустинята " - ще се състои сред 23 и 26 октомври. То е значимо, тъй като трябваше да е платформа, на която престолонаследникът принц Мохамед бин Салман да разгласи и популяризира визията си за бъдещето на страната. Ситуацията в този момент изцяло контрастира с миналогодишната конференция, когато предприемачи от целия свят се радваха на шанса си да съпровождат принца в огромната зала на форума.

Банкерите желаят да се възползват от суверенния фонд на кралството, защото Саудитска Арабия се стреми да усили ръководените активи до 600 милиарда $ до 2020 година Сделките със саудитски сътрудници са обезпечили повече от 1 милиарда $ такси за огромните капиталови банки, излиза наяве от данни на Dealogic.

Влиятелни контакти

Публичният капиталов фонд, управителен от един от най-близките до принца - Яшир ал-Румаян, е поел отговорността да провежда събитието.

Лари Финк е един от най-влиятелните хора, с които Ал-Румаян поддържа връзка, съгласно източници, осведомени с техните взаимоотношения. Това оказва помощ на Ал-Румаян постоянно да се осведоми за положението на международната стопанска система и пазари. Банкерите в JPMorgan, които поддържат от десетилетие положителни взаимоотношения с кралството, бяха измежду първите, които схванаха за желанието за в началото обществено предложение на Aramco, и изиграха водеща роля в опитите за листването му.

Главният изпълнителен шеф на JPMorgan - Джейми Даймън, отдели време за визити и се свърза няколко пъти с принца, с цел да укрепи взаимоотношенията си със Саудитска Арабия, настояват банкери. Други банки, които би трябвало да играят водеща роля за общественото предложение, са Morgan Stanley и HSBC.

Листването на Aramco, което трябваше да обезпечи и към 100 милиарда $ за финансиране на вложенията на PIF, беше отсрочена за неопределен срок, което накара Рияд да търси различни средства за укрепването на фонда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР