Най-горещите световни туристически дестинации постепенно възстановяват дейността си след голямата

...
Най-горещите световни туристически дестинации постепенно възстановяват дейността си след голямата
Коментари Харесай

Исландия - перфектното убежище от COVID-19

Най-горещите международни туристически дестинации последователно възвръщат активността си след огромната изолираност, само че все пак не наподобяват изключително привлекателни. Отиването на плаж значи чадъри на задоволително разстояние от съседите и без обслужване с питиета. Ваканция в Европа пък ще постанова потреблението на маски по време на разтоварващ шопинг. Да не приказваме за карантините за ограничение на вноса на инфекцията, които надали са страховит метод за начало на дълго жадувана отмора.

Публичното здраве се трансформира в голям фактор за туризма, а новият петзвезден рейтинг е "липса на COVID-19 ".

Според Лайнъл Лорън - коментатор на "Блумбърг ", отговарящ за Европейския съюз - една дестинация сякаш дава отговор съвършено на избавлението от ковид. Това е Исландия - дребен остров с население от 360 хиляди души, прочут с поразителните си "лунни " пейзажи, със Северното зарево, с пещерите от лава и с горещите гейзери. В хода на нервността към разпространяването на COVID-19 страната получи овации и за метода, по който се е справила с ограничението на болестта без да вкарва безредни ограничения или драконовски забрани. И сподели по какъв начин се реализира баланс сред привличането на гости и избягването на растеж на заболеваемостта.

От началото на пандемията Исландия, за разлика от европейските си сътрудници, приложи самодеен проект за битка с вируса. Тя стартира да прави всеобщи проби за съществуването на COVID-19 още през февруари, преди даже да е открит първия болен. Тестват се и хората без признаци с помощта на партньорството на записаната в Рейкявик биофармацевтична копания DeCODE Genetics. Исландия е изследвала повече лица на глава от популацията от всяка друга страна в света - над 13% от популацията. И откакто слага под карантина заболелите и наблюдава контактите им, съумява да предотврати гърмеж на рецесията без дискриминационни блокади.

Резултатът е 1802 установени случаи на болестта и 10 умряли от него, или 0.6% смъртност - много под установената в други европейски страни, в това число в много по-мощните в икономическо отношение Франция и Швеция.

Разбира се, не би трябвало да се подценява и демографският фактор - междинната възраст на исландците е към 36 години - с 10 по-малко в сравнение с италианците. Както и по-лесно осъществимата обществена отдалеченост в страна с плътност на популацията, съизмерима с Монтана в Съединени американски щати. Ефикасното държавно обмисляне, безапелационните и професионални препоръки на учените и тестването обаче са изиграли основна роля. И в този момент ще се ползват и за туризма.

Вместо да търси специфични покупко-продажби или извънредни предложения с някои страни, Исландия възнамерява от 15 юни да предложи на всичките гости избор сред двуседмична карантина или тест за COVID-19 (чиято цена може да се заплати на по-късна дата). Очевидното преимущество на теста е, че всички туристи са тествани и дават отговор на изискванията за отговорно отношение към болестта, а освен тези, с паспорти от избрани страни. да вземем за пример, изследванията на DeCODE Genetics за разпространяването на инфекцията при започване на март сподели, че пасажерите от Англия и Европа, а не от Китай, са внесли вируса в Исландия. За страдание, по това време на исландските предизвестия за констатациите им към страни като Австрия не е обърнато внимание.

Предвид тези условия посетителите в Исландия евентуално ще би трябвало да смъкват на мобилните си телефони исландското приложение за следене Ranking C-19, което не би трябвало да е проблем като се има поради мощната политика на страната за отбрана на персоналните данни. В подмяна на тези леки ограничавания на туристите ще бъдат спестени рестриктивните мерки на напредване и носенето на маски. Което не значи, че хората ще се втурнат към острова.

Исландия може да се употребява и като модел за интензивно ориентиране на финансова поддръжка към туристическия отрасъл, който се трансформира в основен източник на задгранични приходи след банковата рецесия и финансовия срив през 2008-а и цялостни 10% от Брутният вътрешен продукт на страната. Фискалният пакет на Рейкявик е в размер на 8% от Брутният вътрешен продукт и включва дотации за рекламиране на вътрешния туризъм, анулация на налозите на хотелите и маркетингова акция. Разбира се, това надали е задоволително за предотвратяването на предстоящата дълбока криза през тази година поради анулираните почивки и намалелите пътувания. И даже може да се окаже незадоволително за избягването на нова вълна на инфекцията.

Въпреки всичко, Исландия може да се употребява като образец. Защото, в случай че дребен остров може да тества, да наблюдава и да изолира инфектираните от ковид и в в същото време да даде подтик на туризма единствено в границите на няколко месеца, това би могло да се реализира и на всички други места по света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР