Най-голямото чудо на Родопите са самите родопчани. Родопите са цивилизационна

...
Най-голямото чудо на Родопите са самите родопчани. Родопите са цивилизационна
Коментари Харесай

Ахмед Доган: Най-голямото чудо на Родопите са самите родопчани

" Най-голямото знамение на Родопите са самите родопчани. Родопите са цивилизационна лаборатория за търсене на нови форми на развиване на човечеството. Родопчаните имат международно историческа задача да запазят културния код на изстраданата Заедност и да го предадат на идващите генерации като нужен формат на битие на нашата цивилизация. Това се показва в предговора, озаглавен „ Културният код на Заедността” към книгата „ Чудесата на Родопите – 50 легенди” на вестник " Стандарт ". Автор на предговора е почетният ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган, заяви пресцентърът на Движение за права и свободи.

Книгата е част от поредицата „ Легенди за Чудесата на България” на Националната акция за запазване на културно-историческото завещание „ Чудесата на България”.

" Заедността е идната стъпка на развиване на толерантността. Толерантността е етническa, религиозна и културна толерантност и търпимост в избрани граници (толеранс). Преминат ли се тези трудноопределими „ граници от-до “ на търпимостта и поносимостта, се получава „ рецесия на толерантността “, на която бяхме очевидци във връзка със сирийските бежанци в Европа. Заедността допуска нужда от разликите и техния културен синтез. Заедността е належащо културно единение на многообразието на етнорелигиозните и културни действителности ", се показва в предговора към книгата.

Европейската културна еднаквост е геополитическа даденост, само че до каква степен тя е споена от " заедността " на няколко десетки национални идентичности всеки самичък може да реши съгласно своята познавателна умелост. В този смислов подтекст " заедността " е философската основа на нашата културна еднаквост, се показва още в предговора с създател доктор Ахмед Доган.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР