Най-голямата загуба по време на прехода бе загубата на хора.

...
Най-голямата загуба по време на прехода бе загубата на хора.
Коментари Харесай

Захариева към българи в Монреал: Вие сте най-добрите ни посланици по света

" Най-голямата загуба по време на прехода бе загубата на хора. От една страна скърбя, че не сте в България, само че въпреки това тъкмо вие сте най-хубавите ни посланици. Където и да отида, президенти, министър председатели и министри акцентират, че надълбоко ценят гения и трудолюбието на нашите  сънародници в техните страни. Надявам се част от вас да се върне. "

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към нашите сънародници в Канада, които се събраха да отпразнуват с нея Деня на независимостта в българската черква " Свети Иван
Рилски " в Монреал.

Храмът е платен от българските емигранти през 2009 година, а държавното управление ни оказа помощ ремонта и основаването на българско учебно заведение там с 20 500 $.

" България е страна с положително бъдеще за вашите деца. За първи път предходната година броят на напусналите страната към този момент е еднакъв на тези, които са се завърнали. Знам, че ще отнеме време, само че се надявам следващата година завръщащите се да са повече ", сподели още Захариева, цитирана от пресцентъра на Министерство на външните работи.

30-годишен мъж от публиката - Никола Цеков, съумя да развълнува първия ни посланик, откакто й заяви, че след 11 години живот в Канада счита да се върне в родината, макар че има добре платена работа и доста другари.

Външният министър поздрави нашите сънародници и с 110-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България. " През тези 110 година Българският народ мина през редица трудности - тоталитарен режим, Студената война, а единствено преди няколко месеца завърши Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Може да кажем, че през днешния ден се е сбъднала фантазията на Левски България да бъде равна на другите европейски нации. Сега поддържаме и нашите сътрудници от Западните Балкани да станат част от Европейски Съюз ", сподели тя.

Захариева и българската посланичка в Канада Светлана Етрополски обявиха, че постоянно са разполагаем на сънародниците ни за недоволства, рекомендации и подпомагане. След като децата от неделното учебно заведение и техните родители показаха богата фолклорна стратегия, външният министър, посланикът и българският консул от Отава поздравиха персонално всеки един от гостите и разговаряха дълготрайно време по повдигнати от тях въпроси в разнообразни сфери - от това по какъв начин да се усъвършенства административното обслужване до опциите за правене на бизнес сред България и Канада.

Официален представител на българската общественост в Монреал е Българското културно-спомагателно сдружение. Основано е през 1976 година с идеална цел. Членовете на сдружението и определеното от тях настоятелство са доброволци и организацията се поддържа благодарение на членски импорт и дарения.

Българо-канадският културен Център " П. Хилендарски " в Монреал бе учреден през 2002 година за поощряване на културата, историята и българските обичаи, подкрепяне на развиването на обществените и културните връзки сред България и Канада, образуване на акции за набиране на средства за благотворителни цели, образуване на концерти, спектакли, изложения.

През 2001 г е учреден и Канадско-български културен институт " Зорница " за да дава обществена, просветителна, културна и бизнес информация на своите членове. Дружеството издава българоезичния вестник " Зорница ", провежда концерти, предлага помощ на новопристигналите български имигранти, поддържа библиотека с български книги.

През 2016 година неделното учебно заведение отвори още 2 спомагателни центъра в разнообразни краища на Монреал, с цел да обхване по-голяма част от българската общественост в града.

На срещата участваха и членове на Канадско-българския бизнес съвет с ръководител Георги Паничерски - почетен консул на Република България в Монреал. Това е канадска асоциация с нестопанска цел, учредена на 18 април 1996 година.

Неговата задача е да предизвиква обмена на артикули, услуги, информация и опит, както и икономическото съдействие сред България и Канада.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР