Най-голямата вятърна централа на Западните Балкани отваря врати в Сърбия.

...
Най-голямата вятърна централа на Западните Балкани отваря врати в Сърбия.
Коментари Харесай

Най-голямата вятърна централа на Западните Балкани започва производство

Най-голямата вятърна централа на Западните Балкани отваря порти в Сърбия.

Vetroelektrane Balkana (WBEG), която се има от Tesla Wind - джойнт венчър на основаната в Обединените арабски емирства Masdar, Taaleri Energia и немската финансова институция за развиване DEG - публично откри централата Cibuk 1. Това е най-големият търговски план за вятърна сила в Сърбия и Западните Балкани, заяви SeeNews.

Консорциумът е вложил 300 милиона евро (331 милиона долара) в построяването на вятърната централа с мощ 158 мегавата. Централата е ситуирана на обща повърхност от 37 квадратни километра, като там са построени 57 вятърни турбини.

Обектът се намира до Войводина, на 50 километра североизточно от столицата на Сърбия Белград. Централата ще обезпечи устойчива сила без излъчвания на 113 000 семейства, като по този метод ще се избегне изхвърлянето на към 370 000 тона въглероден диоксид в атмосферата годишно.

" Cibuk 1 е освен смела декларация за дълготрайните упоритости на Сърбия за възобновима сила и нейния ангажимент да модернизира енергийния си бранш, само че и инвестиция в енергийната сигурност на страната ", разяснява изпълнителният шеф на Masdar Мохамед Ал Рамахи.

WEBG е напълно благосъстоятелност на Tesla Wind, взаимно дружество сред Masdar (60%), Taaleri Energia (30%) и DEG (10%).

" Освен обвързваното с централата разширение на инфраструктурата и изгодите за локални общности, вятърната централа освен ще способства за икономическия напредък в Сърбия, само че ще окаже и позитивно въздействие върху икономическото развиване на целия район ", сподели от своя страна старши шефът на DEG за Близкия изток, Европа и Централна Азия Туран Каглаян.

Проектът поддържа уговорката на Сърбия да създава 27% от вътрешните си енергийни потребности от възобновими енергийни източници до 2020 година, като в същото време оказва помощ да понижи зависимостта си от производството на въглища.

Станцията също по този начин сътвори 400 работни места по време на строителството и разви локалната инфраструктура с 50 километра нови пътища.

Masdar е водещ разработчик и оператор на огромни планове, свързани с снабдяване на електрическа енергия и понижаване на въглеродните излъчвания. Компанията има такива планове в страни като ОАЕ, Йордания, Египет, Мароко, Мавритания, Англия, Испания, Сърбия и Черна гора. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР