Най-голямата църква в Доростолска митрополия Свето Възнесение Господне“ тъне в

...
Най-голямата църква в Доростолска митрополия Свето Възнесение Господне“ тъне в
Коментари Харесай

Църквата „Свето Възнесение Господне“ в село Искра тъне в разруха



Най-голямата черква в Доростолска митрополия „ Свето Възнесение Господне “ тъне в съсипия и чака своя Спасител. Тя се намира в село Искра, Силистренска област.  Отдавна няма път към големия православен храм. Обрасъл е в гъста растителност. Стените са напоени с влага, плесен и мухъл се шири по тях, а купелът за кръщенета събира дъждовна вода.
Няма и документирана история за неговото битие, тъй като архивите са били отнесени от румънците през 1940 година.

 Църква „ Свето Възнесение Господне “ в село Искра Снимка: Незабравка Кирова

Храмът „ Свето Възнесение Господне “ е издигнат през 1926-27 година. Църквата е строена в продължение на 10 години. Изграждането е започвано и спирано няколко пъти поради Първата международна война, а по-късно и поради окупацията на Южна Добруджа от румънците, описа отец Стефан Димитров:

" Започват Балканските войни и стопира, всичко е на фронта, стопира строителството. След това Румъния анексира нашите територии - Североизточна България, откакто анексират стартират да довършват църквата и я построяват, само че идват другите времена, когато те би трябвало да си отиват отсам и я оставят и нашите я довършват църквата ".

 Църква „ Свето Възнесение Господне “ в село Искра Снимка: Незабравка Кирова

Отец Стефан поел село Искра като енория едвам преди две седмици. В листата му са още миряните в селата Гарван, Попина, Поляна, Сребърна и Ветрен. Но все пак този храм е към този момент в сърцето му и пали искрата на желанието му той да бъде възобновен. Сформирано е и ново църковно настоятелство.

" Взех иконите от тук, тъй като тази влага е почнала да ги унищожава, така наречените царски икони. Прибрах ги на несъмнено, на изсъхнало място с вярата да даде Господ да можем да я възстановим , тъй като е прелестна ", допълни отец Стефан Димитров.

 Църква „ Свето Възнесение Господне “ в село Искра Снимка: Незабравка Кирова

Храмът съставлява трикуполна базилика и е построена по каноните на византийските черкви. Поемайки грижата за него отец Стефан поканил Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков, с цел да я види.

" Дойде индивидът и се разтрепери като видя ".

 Отец Стефан Димитров Снимка: Незабравка Кирова

В село Искра от 2400 поданици едвам 50-60 са християни, само че храмът би трябвало да бъде възобновен, съобщи своята поддръжка и кметът на селото - Вилдан Мемиш:

" За мен е болно да видя такава постройка, нека се намерят доброжелатели да оказват помощ, да се направи един главен ремонт, тъй като тя е с съвсем 100-годишна история и е най-голямата в област Силистра . Всевишният е един, дали сме мюсюлмани или православни християни всеки има потребност от Божия протекция, да пристигна да пречисти душата си, да се моли, да благодари на Всевишния. За мен това е светотатство - нещо, което е построено преди 100 години с доста труд и с нищожни средства да се разрушава и да не се обръща внимание. Отправила съм този проблем и към общинското управление, събирали сме се, само че финансовите средства в общината са нищожни, защото ние сме дребна община, за ремонта на този храм са нужни много средства ". 

 Вилдан Мемиш, кмет на село Искра Снимка: Незабравка Кирова

Последната литургия в този храм е била преди към петнайсет години, описа Даниел Станчев. Той се грижи за църквата от 20 години и е член на новото църковно настоятелство. Помни, че в първите му години в селото е имало трийсет български къщи, само че на работа са ходели десетина индивида.

 Отец Стефан Димитров, Вилдан Мемиш, Даниел Станчев Снимка: Незабравка Кирова

Лошото стопанисване и частичните некачествени поправки в допълнение утежняват положението на църквата в Искра. Оказва се, че за последните 20 години един път били отпуснати пари от Дирекция " Вероизповедания " и с тях бил изработен непълен ремонт на покрива, само че очевидно фалшив, защото няма и диря от него. Сто декара са църковните земи, отдадени под аренда, като нито лев не е бил отделян за храма, при все, че съгласно писаните правила 1/3 е за него, а останалите за Епархията. Този въпрос отец Стефан е сложил на вниманието на дядо Владика. Ако най-малко малко бяха давани на църквата, то нямаше да е може би в чак такова окаяно положение, разяснява Даниел Станчев.

" За 20 години по една трета от рентата, в този момент смятай какъв брой пари би трябвало да са влезнали в църквата. Някой би трябвало да го потърси това нещо. Няма по какъв начин аз да го потърся ". 

 Църква „ Свето Възнесение Господне “ в село Искра Снимка: Незабравка Кирова

Тепърва строителни експерти ще вършат оглед на положението за предпазни действия по храма. След това ще се мисли за общ план за главен ремонт и възобновяване на православната обител. Колко ще коства той е мъчно да се планува, само че се допуска, че ще са нужни 1 милион лв.. Преди време е юридически план за европейско финансиране, само че е свършила мярката. А съгласно новите условия черквата би трябвало да бъде монумент на културата, само че това няма по какъв начин да стане, защото е строена след Освобождението през 1878 година.
Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР