Най-голямата социална мрежа в света Facebook ще прекрати практиката си

...
Най-голямата социална мрежа в света Facebook ще прекрати практиката си
Коментари Харесай

Facebook няма да ви показва хора, които може би познавате чрез телефонния ви номер


Най-голямата обществена мрежа в света Фейсбук ще приключи практиката си да употребява телефонните номера, предопределени за двуфакторна автентификация на потребителите (изпращането на 6-цифрен код под формата на СМС за потвърждаването на самоличността), с цел да ви предлага хора, които може би познавате за другари. Този ход е част от напъните на компанията да почисти своите практики за дискретност.

За смяната оповестиха от Ройтерс в четвъртък, като новината бе доказана от Фейсбук. По-рано тази година беше разкрито, че обществената мрежа употребява телефонните номера, които непринудено сте ѝ дали за изпращането на кодове под формата на SMS, както и имейл адреса ви, за разпространение на тартегирана реклама и спам.

Фейсбук спря да употребява телефонните номера за персонализирана реклама още през юни тази година и в този момент е на път да спре да употребява информация, с цел да ви предлага хора, които може би познавате, гласи формалното изказване на Ройтерс. Според отчета, това е част от съглашението за дискретност на Фейсбук с Федералната комисия по търговия, което коства на колоса в обществените мрежи рекордните 5 милиарда щатски $.

„Въз основа на противоположната връзка от общностите борещи се за поверителността и сигурността на интернет услугите, която получихме, ние започнахме да актуализираме нашата двуфакторна отбрана за засвидетелствуване, тъй че телефонните номера, които хората споделят в нея, да не се употребяват за препоръчване на приятели“, съобщи представител на обществената мрежа в публично изказване пред известния софтуерен портал CNET.
Скандалът с Cambridge Analytica
Всичко това е част от една по-голяма корпоративна смяна, която Фейсбук стартира още откогато на бял свят през 2018 година излезе информация, че външната компания Cambridge Analytica, предлагаща известни занимателни проби и игри в платформата, в действителност е съставлява бюро за политическо консултиране и е имала достъп до персоналните данни на голям масив от консуматори на Фейсбук – общо 87 милиона потребителски акаунта. Освен това се носят обвинявания, че компанията е имала въздействие върху изборите на президент на Съединени американски щати през 2017 година

В допълнение към уреждането си с FTC, което служи за справяне със абсурда с Cambridge Analytica, Фейсбук трябваше да съблюдава новите закони и разпореждания за дискретност по целия свят, които бяха наложени в миналите 24 месеца. Това включва Общия правилник за отбрана на персоналните данни на Европейския съюз, прочут като GDPR и Калифорнийския закон за дискретност на потребителите и Цялостния закон за дискретност в Калифорния, който ще влезе в действие на 1 януари 2020 година

Промяната на потреблението на телефонните номера за двуфакторна автентификация ще стартира от Пакистан, Еквадор, Либия, Етиопия и Камбоджа тази седмица, предадоха в допълнение от Ройтерс, като в международен мащаб смяната ще стане факт през 2020 година

По-рано в четвъртък беше разкрито също, че над 267 милиона потребителски идентификационни номера на Фейсбук, телефонни номера и имена са били изложени онлайн. Изследователят по сигурността Боб Диаченко откри потребителските данни на 14 декември. Личната информация беше налична в база данни, до която всеки с верния уеб адрес може да има достъп.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР