Най-голямата синдикална група в Израел започна стачка в широк диапазон

...
Най-голямата синдикална група в Израел започна стачка в широк диапазон
Коментари Харесай

Противопоставянето на плана на Нетаняху нараства, докато синдикатите започват мащабна стачка в Израел

Най-голямата синдикална група в Израел стартира стачка в необятен диапазон от браншове в понеделник, присъединявайки се към възходящо протестно придвижване против проекта на премиера Бенямин Нетаняху за главен ремонт на правосъдната система – проект, който среща невиждана опозиция, предава „ Асошиейтед прес “.

Стачката на чадърната група Histadrut, която съставлява близо 800 000 служащи в опазването на здравето, превоза и банкирането, наред с доста други области, може да сковава огромни елементи от стопанската система на Израел, която към този момент е на нестабилна основа, засилвайки натиска върху Нетаняху да спре главния ремонт.

Заминаващите полети от основното интернационално летище на страната бяха спрени в символ на митинг , което засегна хиляди пасажери. Други браншове също падаха в сходство, като локалните управляващи, които ръководят предучилищни заведения и други съществени услуги, както и главен съюз на лекарите оповестиха, че ще изоставен.

Нарастващата опозиция против проекта пристигна часове, откакто десетки хиляди хора избухнаха по улиците в цялата страна в спонтанна проява на яд против решението на Нетаняху да уволни своя министър на защитата, откакто той прикани за прекъсване на главния ремонт. Скандирайки „ Страната е в пламъци “ , те възпламениха огньове по основната автомагистрала на Тел Авив , затваряйки основния път и доста други в цялата страна за часове. Хиляди протестиращи се събраха в понеделник пред Кнесета или Народното събрание в опит да засилят натиска върху държавното управление .

Основният ремонт, управителен от Нетаняху, който е съден за корупция , и неговите съдружници в най-дясното държавно управление на Израел до момента, хвърли Израел в една от най-тежките вътрешни рецесии. Това провокира дълготрайно и засилващо се протестно придвижване, което се популяризира в съвсем всички браншове на обществото, в това число армията, където резервистите все по-често излизат обществено, с цел да заявят, че няма да служат на страна, която върви към автокрация .

Сътресенията в допълнение разделиха Израел, задълбочавайки дългогодишните и неразрешими разлики по отношение на характера на страната, които го раздират от основаването му. Протестиращите споделят, че се борят за самата душа на нацията, виждайки преустройството като директно предизвикателство към демократичните идеали на Израел. Правителството ги назова анархисти, с цел да смъкна демократично определено управление.

Кризата хвърли светлина и върху самия Нетаняху, най-дълго управлявалият водач на Израел, и далечината, която той може да е подготвен да отиде, с цел да резервира властта си, даже до момента в който се бори с обвиняванията в корупция . Уволнението на неговия министър на защитата във време на нараснали закани за сигурността на Западния бряг и на други места наподобява беше последната капка за мнозина, което провокира нов прилив на съпротива. Арнон Бар-Дейвид, началник на профсъюзната група, съобщи в бурна тирада под овации:

„ Къде водим нашия обичан Израел? Към бездната . Днес стопираме спускането на всички към бездната. Групата устоя траялите месеци митинги, само че уволнението на министъра на защитата наподобява даде подтик за фрапантната мярка.

В понеделник, до момента в който жаравата от огньовете на автомагистралата се разчистваше, церемониалният президент на Израел Исак Херцог прикани Нетаняху неотложно да спре главния ремонт, като прикани държавното управление да остави настрани политическите съображения в името на нацията.

„ Цялата нация е обзета от дълбока паника. Нашата сигурност, стопанска система, общество – всички са под опасност “, предизвести той. „ Събуд ете се в този момент!

Опозиционният водач Яир Лапид съобщи, че рецесията тласка Израел към ръба. Лапид съобщи:

„ Никога не сме били по-близо до разпадането. Националната ни сигурност е застрашена, стопанската система ни се разпада, външните ни връзки са в най-ниската си точка до момента, не знаем какво да кажем на децата си за бъдещето им в тази страна . Бяхме взети за заложници от група екстремисти без спирачки и граници. “

Не е ясно дали ударите ще накарат Нетаняху да спре главния ремонт . Университетите в цялата страна потвърдиха, че затварят вратите си „ до второ разпореждане “ . Израелските медии оповестиха, че юрист, представляващ Нетаняху в неговия развой за корупция, е заплашил да се отдръпна, в случай че ремонтът не бъде спрян.

Развитието се наблюдаваше във Вашингтон, който е тясно обвързван с Израел, само че не беше спокоен с Нетаняху и крайнодесните детайли на неговото държавно управление. Говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън съобщи, че Съединените щати са „ надълбоко загрижени “ от събитията в Израел, „ които в допълнение акцентират незабавната потребност от компромис “ . В свое изказване Уотсън изясни:

„ Демократичните полезности постоянно са били и би трябвало да останат признак на връзките сред Съединени американски щати и Израел . “

Съобщава се, че Нетаняху е прекарал нощта в съвещания и е бил подготвен да приказва пред нацията, само че по-късно е отсрочил речта си. Някои членове на партията Ликуд на Нетаняху разясних, че биха подкрепили премиера, в случай че се вслуша в апелите за прекъсване на ремонта, само че неговият проектант, министърът на правораздаването Ярив Левин, известен член на партията, заявява, че ще подаде оставка.

Твърдолинейните съдружници на Нетаняху го притиснаха да продължи. Министърът по национална сигурност Итамар Бен-Гвир посочи:

„ Не би трябвало да стопираме промяната в правосъдната система и не би трябвало да се поддаваме на анархията . “

Уволнението от Нетаняху на министъра на защитата Йоав Галант наподобява алармира, че министър председателят и неговите съдружници ще продължат тази седмица с проекта за главен ремонт. Галант беше първият почитан член на ръководещата партия Ликуд, който се разгласи срещу нея, като сподели, че дълбоките разделения заплашват да отслабят армията.

Правителството на Нетаняху даде обещание да продължи напред с парламентарно гласоподаване тази седмица върху централната част от промяната – закон, който ще даде на ръководещата коалиция последната дума за всички правосъдни назначения. Парламентарна комисия утвърди закона в понеделник за дефинитивно гласоподаване .

Правителството също по този начин се стреми да одобри закони, които биха дали на Кнесета, както се назовава Народното събрание на Израел, пълномощието да анулира решения на Върховния съд и да лимитира правосъдния надзор на законите.

Отделен закон за главен ремонт, който би заобиколил решението на Върховния съд , с цел да разреши на основен съдружен съдружник да служи като министър, беше отсрочен след искане от водача на тази партия.

Нетаняху и неговите съдружници споделят, че проектът ще възвърне салдото сред правосъдната и изпълнителната власт и ще овладее това, което те виждат като интервенционистки съд с демократични благосклонности. Но критиците настояват, че законите ще отстранен израелската система на надзор и баланс и ще концентрират властта в ръцете на ръководещата коалиция. Те също по този начин споделят, че Нетаняху е в спор на ползи поради процеса против него за корупция.

Нетаняху е изправен пред обвинявания в машинация , корист с доверие и приемане на подкупи в три обособени афери, включващи богати сътрудници и мощни медийни магнати. Той отхвърля да е направил корист и отхвърли обвиняванията, че правната смяна има за цел да му откри път за бягство от процеса.

Нетаняху се върна на власт в края на предходната година след продължителна политическа рецесия, която изпрати израелците до урните пет пъти за по-малко от четири години. Всичките избори бяха референдум по отношение на годността на Нетаняху да служи, до момента в който е съден за корупция.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР