Най-голямата серия от гравюри на Пикасо ще бъде показана у

...
Най-голямата серия от гравюри на Пикасо ще бъде показана у
Коментари Харесай

Най-голямата серия от гравюри на Пикасо ще бъде показана в Бургас

Най-голямата серия от гравюри на Пикасо ще бъде показана у нас.

Става въпрос за над 50 изключителни офорти, основани от създателя през 1968 година Те ще бъдат показани за първи път на 14 юли в Бургас, оповестиха от Община.
 
Изложбата " 347 Suite " се провежда от Община Бургас в партньорство с Музея за изкуство и история (МИИ) в Женева. Кураторите на изложбата са двама - Марк-Оливие Уолър, шеф на Музея на изкуство и история в Женева, и Стефан Стоянов, галерист и куратор, който работи с известни представители в света на актуалното изкуство.
 

Художествените творби ще бъдат изложени в Културния център " Морско казино " при строго съблюдаване на всички охранителни ограничения. Произведенията са основани от Пабло Руис Пикасо сред 16 март и 5 октомври 1968 година, със съдействието на майсторите печатари Алдо и Пиеро Кромелинк.

Това е най-голямата серия на Пикасо във връзка с обособените отпечатъци и е предпоследната му огромна поредност офорти преди " 156 Series " от 1969-1972 г.  Творецът не дава име на поредицата. Тя е отдадена на неговия другар поета Джейми Сабартес.

Произведенията ще бъдат поставени едно до друго, което ще разреши да бъдат сравнявани. Това ще отдаде огромна респект към концепцията на Пикасо за тези поредно изобразявани, само че самостоятелни произведения.
 
Серията oфорти " 347 Suite " е дарена на Музея на изкуството и историята в Женева през 2020 година от сина на художника Клод Пикасо Руис и неговата брачна половинка Силви Вотие Пикасо.
 
До гибелта си през 1973 година Пикасо основава над 20 000 рисунки, статуи, картини, керамични произведения, к остюми и театрални творби. Това го трансформира в един от най-известните, велики и продуктивни създатели на 20-ти век.

Универсалността на Пикасо и необятния набор от художествени изрази, които той употребява и основава, оказват въздействие върху доста художници. Към днешна дата работата на Пикасо продължава да се загатва от учени, историци и запалянковци като емблематична за развиването на модерното изкуство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР