Най-голямата емиграционна вълна започна през 2010-а година: дълговата криза прогони

...
Най-голямата емиграционна вълна започна през 2010-а година: дълговата криза прогони
Коментари Харесай

Гърците - все по-малко, все по-стари

Най-голямата емиграционна вълна стартира през 2010-а година: дълговата рецесия прогони близо половин милион млади гърци от родината им. Много от тях първо започнаха да следват в чужбина, а след това и останаха да живеят и работят там.

Гърция загуби освен работна ръка, само че и евентуален приръст на популацията. А тези гърци, които останаха да живеят в страната, раждат все по-малко деца. " Икономическата рецесия форсира някои отрицателни развития. Много от младежите си споделиха - по време на рецесия не е най-хубавото време да сътворяваме фамилии и да имаме деца ", споделя Вирон Коцаманис, демоскоп от университета в Тесалия.

Гърция се топи с 450 000 за десетилетие
Глоби от 50 и 100 евро в Гърция за неимунизирани жители над 60 години
Неваксинирани жители на Гърция на възраст над 60 години, които не са получили най-малко една доза ваксина против ковид, ще бъдат глоб...
Прочети повече
През 2011 година в Гърция за пръв път от десетилетия насам смъртните случаи бяха повече от ражданията. Но тогава разликата сред тях беше от едвам 4500. През 2020 година към този момент се оказа, че умрелите са близо 46 000 повече, в сравнение с новородените. Тази наклонност очевидно ще продължи и отсега нататък. 

Според прогнози на гръцката Статистическа работа ELSTAT, популацията на страната се топи на всяко десетилетие с по близо 450 000 души, а междинната възраст непрекъснато пораства. " Над една четвърт от популацията са на възраст от над 65 години, а през идните 20 години с такава възраст ще са една трета от гърците. Подобно развиване се следи още от края на войната, само че то се форсира изключително доста през последните 20-30 години ", споделя Коцаманис.

Прогнози на Европейската статистическа работа Евростат сочат, че през 2030 година гърците ще са към този момент най-застарялата нация в Европейски Съюз. Досега това първо място се падаше на италианците.

Гръцкото държавно управление на Кириакос Мицотакис се пробва да противодейства на това развиване: от началото на 2020 година страната заплаща награда в размер на 2000 евро за всяко новородено. Освен това е планувано да се разкрият 50 000 нови места в ясли и детски градини. А незабавно след раждането на детето и двамата родители имат право на четири месеца заплатен отпуск. Бащите пък са предпазени от съкращения в продължение на 6 месеца след раждането на детето.

Проблемът е в това, че с цел да се употребяват част от тези привилегии, е належащо човек да има щатно място. Само че таман по-младите постоянно работят зле платена и краткотрайна работа.
Гърция основава университетска полиция
Университетска полиция, която да следи за реда в кампусите, ще проработи в Гърция след четири месеца. Това разгласи гръцкият министър на гр...
Прочети повече
Същевременно младежката безработица е стигнала до съвсем 40%. Почти две трети от гърците сред 18 и 34 години живеят при родителите си. " Ако погледнете демоскопските анкети, ще видите, че гърците са измежду най-песимистично настроените нации в Европейски Съюз ", споделя Коцаманис. Той прибавя, че измежду хората царува всеобща неустановеност. Хората не знаят дали ще могат да запазят работното си място и в бъдеще. Докато не се подхващат някакви ограничения за смяна на тази обстановка, нищо няма да се усъвършенства, предсказва демоскопът.

Единственото избавление - миграцията?  

Ако раждаемостта и отсега нататък остане ниска, а продължителността на живота се усилва, поражда и заплаха за пенсионната система. Броят на хората, които заплащат вноски в пенсионното обезпечаване, става все по-малък. От позиция на демоскопите миграцията е единствената опция да се смекчат отрицателните последствия от застаряването на популацията. Гърция би трябвало да стане имиграционна страна, споделя Коцаманис.

 

Източник: Дойче веле

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР