Най-голямата активност на кърлежите започва през втората половина на май

...
Най-голямата активност на кърлежите започва през втората половина на май
Коментари Харесай

Как сами да си извадите кърлеж

Най-голямата интензивност на кърлежите стартира през втората половина на май и набезите им не престават през цялото лято. Това постанова всички да сме оптимално бдителни, когато пускаме децата или домашните любимци да тичат в тревата.

Ухапванията от кърлежи могат да доведат даже до гибел на човек или животно - колкото по-дълго кърлежът е стоял под кожата, толкоз по-опасна става обстановката.

Кърлежът би трябвало да бъде отхвърлен от тялото допустимо най-скоро след закрепването. Насекомото носи доста смъртоносни инфекции - борелиоза, енцефалит, чума, туларемия, бруцелоза, тиф.

Ако човек се опасява да махне самичък кърлежа, може да отиде в незабавното поделение, където медиците незабавно ще отстранят " вредителя " вярно и ще го изпратят в лаборатория за разбор. Екстрахираното насекомо наложително би трябвало да се сложи в компактно затворен съд и да се съобщи за проучване, с цел да се откри дали в него има патогени.

Наложително е да премахнете кърлежа с хобота . Тъй като в хоботчето, което се е впило в кожата, се намират всички патогени, в случай че изобщо има такива. Ако все пак кърлежът е бил откъснат, само че хоботът е останал, по-късно деликатно дезинфекцирайте раната и отстранете хоботчето. Това би трябвало наложително да се направи, акцентират специалистите.

В аптечната мрежа се оферират доста устройства за унищожаване, само че лекарите предлагат да се доверявате единствено на пръстите си - по-добре е, в случай че сте съумели да измъкнете цялото тяло на насекомото. Ръкавици могат да се носят от тези, които се опасяват да извадят кърлежа с голи ръце.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР