Най-голям недостиг на специалисти в болниците има на инфекционисти и

...
Най-голям недостиг на специалисти в болниците има на инфекционисти и
Коментари Харесай

Изследване в 55 болници: Липсата на инфекционисти е от нула до двама

Най-голям дефицит на експерти в лечебните заведения има на инфекционисти и реаниматори, другият огромен проблем на здравната ни система е неналичието на медицински сестри. Това сочат данните от анкета в 55 лечебни заведения (измежду 278 в страната) на " Индекс на лечебните заведения " (инициатива на " Галъп интернешънъл " и профилирания уебсайт clinica.bg.

В 90% от здравните заведения инфекционистите са сред 0 и двама. В 27% има от нула до двама реаниматори.

Над половината - 54 на 100 от лечебните заведения имат Коронавирус поделение.

87 на 100 нямат нужните експерти по здравни грижи - медицински сестри и други

87% нямат нужните експерти по здравни грижи. Най-голяма е неналичието на медицински сестри в общинските лечебни заведения (100%) и по-малка в частните лечебни заведения - 75%.

Най-голям е дефицитът на инфекционисти в регионалните градове - 86%, и частните - 56%.

За дефицитът на личен състав призна и шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов. Недостигът на мед.сестри, съгласно него, се задълбочава от години.

" Тези проблеми при огромните академични лечебни заведения, които имат повече личен състав, могат да бъдат обезщетени. Ще ви дам образец с " Пирогов " - досега хората, които са изкарали COVID-19 при нас са 96, а броят на общия личен състав е 2350 - това е по-малко от един %. Тоест ние имаме опция за компесаторни механизми, тъй че да не разрешаваме това да повлияе на работата на болничното заведение и лекуването на пациентите. Но не по този начин стоят нещата, когато погледнеш една дребна общинска болница или една приблизително огромна регионална болница. Това в действителност е и един от огромните проблеми и по тази причина може би би трябвало да има някакъв проект в бъдеще``, изясни още Балтов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР