Най-голям интерес сред новите лобисти, наети от Василев, представлява Едуард

...
Най-голям интерес сред новите лобисти, наети от Василев, представлява Едуард
Коментари Харесай

„Труд News“: Новите лобисти на Цветан Василев - шанс за индулгенция или пари на вятъра


Най-голям интерес измежду новите лобисти, наети от Василев, съставлява Едуард Ройс - някогашен конгресмен работел в интерес на Китай, Египет и Саудитска Арабия

Седмица откакто бе разкрито, че някогашният притежател на банкрутиралата КТБ е заел още четирима лобисти, които да го съставляват във Вашингтон, тематиката се оказа табу за медиите в България, написа. Дори за тези, които гръмовно оповестиха в навечерието на Бъдни вечер по какъв начин американският конгресмен Уорън Дейвидсън е почнал „ да бие камбаната “ против основния прокурор Иван Гешев. Всъщност Дейвидсън бе изпратил едно писмо до американския министър на финансите, което напълно се базира точно на дългогодишните изказвания на Цветан Василев и в което се упорства за санкционирането на българския обвинител №1.

Несъмнено максимален интерес измежду новите лобисти, наети от Василев, съставлява Едуард Ройс. Той има забележителна 26-годишна кариера на конгресмен в Капитолия. Ройс е бил представител на Републиканската партия, какъвто е и създателят на писмото против Гешев - актуалният член на Камарата на представителите от Охайо Уорън Дейвидсън. Двамата даже са били дружно членове на Финансовата комисия на Конгреса - в края на политическата кариера на Ройс и при започване на тази на Дейвидсън. Именно тази професионална непосредственост сред сегашния лобист и настоящия конгресмен, евентуално изяснява по какъв начин изказвания, които в България сме привикнали да чуваме от задочно подсъдимия за източването на КТБ, се появиха в писмото от Капитолия.

Цветан Василев надалеч не е най-известният клиент на Ед Ройс. В редица англоезични уеб сайтове може да се срещнат изявления, които подлагат на критика някогашния политик за ролята му на лобист, какъвто става преди четири години.

Най-значимата позиция, която Ройс заема в своите близо три десетилетия престояване в Камарата на представителите, е ръководител на Комисията по външни въпроси.

През 2019 година Ройс се отдръпва от дейната политика, с цел да стане политически шеф в една от огромните адвокатски адвокатски фирми в Съединени американски щати - BrownsteinHyattFarberSchreck. В същата адвокатска фирма работи и Саманта Карл-Йодер, посланик с над 20-годишен стаж в Държавния департамент и разнообразни посолства на Съединени американски щати по света, която също е измежду новите лобисти на Цветан Василев. Продължителната им работа за страната и последващото прекосяване в полето на лобистите, което в Съединените щати е честа процедура, дава мотив обаче за публикации със заглавието: „ Въртящата се врата - от работа за държавното управление на Съединени американски щати до лобиране за диктатори “.

Заради лобиране в интерес на Китай, Египет и Саудитска Арабия, Ед Ройс е подложен на сериозна рецензия в Щатите, въпреки в дейностите му да няма нищо укоримо откъм законова позиция.

Лобистът Ед Ройс подлага на критика ръководещите комунисти в Азия, само че след това лобира за китайски софтуерен колос, който шпионира в интерес на комунистите.

Така да вземем за пример Ройс става обект на обвинявания, че сътрудничи на китайския софтуерен колос „ Tencent “, въпреки да се е изказвал сериозно против методите на ръководство на комунистите в прилежащ Виетнам. Според журналистически изявления Ед Ройс лобирал китайската компания да избегне налагането на възбрана в Съединени американски щати за известното мобилно приложение „ WeChat “. Недоволството идва от обстоятелството, че съгласно американските управляващи компанията „ Tencent “ непозволено шпионира какви политически възгледи имат китайците, което нарушавало човешките праваНегативни изявления има и по отношение на другия, нает от Цветан Василев лобист - Саманта Карл-Йодер. Разследване на интернационална неправителствена организация, която работи за демократизирането на арабския свят, демонстрира, че в рамките единствено на шест месеца през 2021 година Саманта Карл-Йодер е контактувала в качеството ù на лобист на държавното управление на Египет с някогашните си сътрудници от Държавния департамент цели 56 пъти.

Самият Ед Ройс пък е подложен на критика, че е оказал помощ на ръководството на египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси да издейства още 170 млн. $ към утвърдени от Конгреса 1 милиарда $ военна помощ, макар сериозните рецензии на формален Вашингтон, че в Египет имало десетки хиляди политически пандизчии.

Най-сериозното измежду обвиняванията по адрес на някогашния политик е обвързвано с негово изявление в качеството му на ръководител на Външната комисия на Конгреса. Пред Камарата на представителите Ед Ройс приказвал в поддръжка на дейностите на Саудитска Арабия във водената война против терористични групировки в Йемен. По-късно се оказало, че речта на конгресмена е идентична с изказване на посолството на арабската страна по тематиката, публикувано по-рано от друга адвокатска адвокатска фирма, която по същото време е била наета да лобира измежду политическите среди във Вашингтон в интерес на саудитците.

След напускането на Конгреса самия Едуард Ройс е зает като лобист от държавното управление на Саудитска Арабия.

По всичко наподобява този път Цветан Василев е съумял да наеме лобист със съществени връзки, което кара укриващия се в Белград обвиняем някогашен банкер очевидно да се усеща сигурен в триумфа си. Последното обаче е доста малко евентуално. Първо, тъй като въпреки всичко не става дума за гратис пробутване на защитната теза на Василев в Съединени американски щати, а за пари, дадени от човек, изправен пред углавен съд за най-голямата финансова машинация в България. 

И второ, тъй като колкото и да желае да се показа пред Запада за техен съдружник и сътрудник, Василев осъзнава, че на всеки е добре прочут фактът, че той дължи своето 8-годишно престояване в сръбската столица на връзките си с близки до Кремъл олигарси. 

В актуалната световна обстановка и на фона на острото опълчване сред Съединени американски щати и Русия, този факт е задоволителен да направи беззащитен и най-хубавия лобист във Вашингтон. 

Полезното в тази обстановка е, че в последна сметка разочарованието ще е освен за Цветан Василев, само че и за всички тези политици от „ Продължаваме промяната “ и изключително за скритите им ментори, които толкоз доста се надяваха, че писмото от Капитолия ще им помогне да завладяват заветната цел - прокуратурата, с цел да си подсигуряват недостижимост и да я употребяват за бухалка против политически съперници и стопански съперници

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР