Най-големият завет, който ни оставиха българските опълченци, е единението. Това

...
Най-големият завет, който ни оставиха българските опълченци, е единението. Това
Коментари Харесай

Йотова: Длъжни сме да търсим онова, което ни сплотява като нация

Най-големият завет, който ни оставиха българските опълченци, е единението. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по отбелязването на 140 годишни от епичните боеве на връх Шипка, която се организира пред паметника на Опълченците в София.
„ Българската история сподели, че можем да пазим този завет в манастирите и килийните учебни заведения, във въстанията и сраженията, както и в домовете си, опазвайки духа на една велика националност. Подвигът на Шипка не е единствено в праха на мъртвите, а дълг на живите”, акцентира вицепрезидентът, оповестиха от прессекретариата на президента.
Според Илияна Йотова не е задоволително единствено да помним подвига, съхранен в каменните монументи, страниците на книгите и в дните, които отброяват годишнините. „ Често поглеждаме към предишното като на непресъхващ извор на горделивост и търсим очакване и поучения, само че това не е задоволително, в случай че нямаме огромни български дела през днешния ден, както и волята да ги осъществим”, уточни вицепрезидентът.

Снимка: БГНЕС
По думите на Йотова сме длъжни да търсим това, което може да ни накара да се усещаме сплотени като нация, а институциите би трябвало да знаят по какъв начин се развива държавност, по какъв начин се опазва българщина и по какъв начин се дава отговор на упованията на хората. „ С всяко дело, с всяка крачка и всяко решение би трябвало да следваме завета и подвига на българските опълченци “, добави вицепрезидентът.
Йотова напомни, че българският публицист класик Иван Вазов написа одата „ Опълченците на Шипка”, с цел да разсъни българската съвест и самочувствие, а чешкият художник Ярослав Вешин запечатва в фамозното си платно облика на опълченеца Никола Корчев със светинята, Самарското знаме, в ръце – изумен от достолепието на един българин, който е не запомнил себе си, тъй като помни Родината.
„ Има един връх в България, който се извисява над всички останали. Не по височина на метрите, а по височината на саможертвата и куража. В сърцето на всеки българин Шипка е най-високото и епично място, тъй като там преди 140 години шепа опълченци дружно с съветски воини опазиха освен прохода, а българската чест. Изковаха свободата и се трансфораха в герои. Те не го направиха, с цел да запишат имената си в историческия летопис, въпреки и останали вечно в него, не го направиха за популярност и награди, а тъй като имаха вяра в народа си, езика си и в българщината”, съобщи вицепрезидентът.
На паметника на Опълченците беше отслужена литургия в памет на починалите герои в Шипченската епопея и бяха поднесени венци и цветя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР