Най-големият застраховател в автомобилното застраховане - Армеец, вече ще се

...
Най-големият застраховател в автомобилното застраховане - Армеец, вече ще се
Коментари Харесай

Групата "Химимпорт" купува пето лизингово дружество

Най-големият осигурител в автомобилното обезпечаване - " Армеец ", към този момент ще се състезава и на арената на лизинга.

© Мария Съботинова Още по тематиката
Застраховките " Автокаско " и за имущество ще нарастват с 5% поради градушките

Законопроект на земеделското министерство постанова голословен индиректен налог върху клиентите, считат застрахователите
24 юни 2018
//банкиране

Златна ми карта

Промоционалните условия и отстъпките по партньорски стратегии доста намаляват разноските по високия калас карти
15 юни 2018 Документ Групата " Химимпорт " в скоро време може да стане водач по пазарен дял в областта на лизинга. До скоро в този сегмент се развиваха две от сдруженията, близки до по-малката банка в групата – " Тексим банк ". В интервала от 2015 година до предходната година те купиха четири лизингови компании – австрийската Erste Group Immorent, " Пиреос лизинг ", " БМ лизинг " и " Ти Би Ай Рент ". По данни на " Капитал " през предходната година двете лизингови сдружения, близки до групата – " Лизинг финанс " и " БМ Лизинг ", са с общи доходи от 47.6 млн. лева, което ги прави трети по пазарен дял в България.

В същото време, обаче, финансовата група към Централна кооперативна банка, която посредством застрахователното сдружение " Армеец " също има лизингово сдружение, не беше взела решение да разраства бизнеса си. Това, обаче, ще се промени, защото дъщерното сдружение на застрахователя - " Армеец лизинг ", е подало документи в Комисията за защита на конкуренцията, с които желае позволение за покупката на " И Ар Би лизинг " – лизингова компания на Пощенска банка. За разлика от " Армеец лизинг ", които до този миг развиваха относително нишов бизнес, " И Ар Би " е с огромен портфейл и 11-то по пазарен дял.

От " Армеец лизинг " не показаха резултатите си за предходната година, само че по данни на " Капитал " сдружението е нараснало активите си двойно през 2017 година и те са достигнали 6.5 млн. лева Приходите му също са нарастнали съвсем двойно, само че са за скромните 228 хиляди лева

До момента, обаче, компанията се е занимавала с нишова активност - лизинг на най-продавания артикул на компанията-майка " Армеец ". Застрахователното сдружение е водач в автомобилното обезпечаване с доходи по " Каско " от 110.8 млн лева или една пета от общия пазар, който е 566 млн. лева От " Армеец лизинг " означават, че досега услугите, които са предложили, са свързани с изплащането на вноски на застраховката " Каско " на клиентите на " Армеец ". Клиентите са както физически, по този начин и юридически лица. Компанията-майка предлага услугата за разсрочено заплащане на застраховката, която е изключително преференциална за притежателите на коли, изключително на нови. Особеността на тази застраховка е, че в случай че настъпи застрахователно събитие, притежателят на автомобила дължи цялата сума по наградата, с цел да може застрахователят да се заеме с вредите.

От " Армеец лизинг " означават във връзка изплащането на вноски, че заради спецификата на пазара на застрахователни артикули се изисква нужната адаптивност за предложение на услуги на клиентите, тъй че от една страна да се съблюдават законовите регулации, а от друга - да се посрещнат условията им за опция за придобиване на коли и други средства за произвеждане и осъществяване на услуги на пазара.

Разрастване на бизнеса

" Армеец лизинг " е записано преди повече от 15 години, като задачата на учредяването му е то да стане участник в този бизнес-сегмент на финансови услуги, когато настъпи удобен миг. Този миг настъпи ", разясняват от компанията желанието си да придобият лизинговото сдружение.
От компанията-кандидат за покупател означават, че отличната синергия в предлагането и реализацията на застрахователни услуги и артикули, допуска добра основа и вероятност за увеличението на разнообразието от финансовите услуги, които ще оферират - в частност финансовия и действен лизинг, ориентиран най-вече към физическите лица и за моторни транспортни средства.

" Намерението на " Армеец лизинг " е посредством тази инвестиция, новозакупеното сдружение да се концентрира главно в активността на финансовия лизинг на леки и товарни коли, съоръжение и машини ", се споделя в отговор на въпросите на " Капитал ".
Според разбора на компанията лизинговият пазар в България е много динамичен от една страна, а от друга - е открит на база присъединяване на огромна част от дъщерни банкови компании.
" Този финансов артикул става все по-предпочитан от бизнесмените за придобиване на коли за работа, както и на машини и съоръжение. Същото се отнася и за едрия бизнес, където разликата е в размера на средствата за придобиване на средствата за произвеждане. В този ред " Армеец лизинг " оцени пазарната обстановка и взе решение за покупката и за повишение на пазарния си дял по този метод, вместо по-времемкото органично развиване ", означават от компанията.

Какво купуват

" И Ар Би лизинг " е с доходи от 22.2 млн. лева през 2017 година, като те са нарастнали за година с 200 хиляди лева Печалбата му е скромна – тя се е нараснала от 312 хиляди на 421 хиляди лева през предходната година.
" Армеец лизинг " разясняват, че считат да подобрят успеваемостта на работа на компанията, като надеждно правят оценка кредитните опасности на клентите и предложат модели с кoнкуретни ефикасни лихвени тежести.
" Целта ни е да продължим работата с досегашните качествени и постоянни клиенти, както и да разтеглим портфейла на сдружението, употребявайки с изключение на досегашната мрежа за продажби, и мрежата на " Армеец Лизинг ", споделят от компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР