Най-големият вятърен парк в България Свети Никола край Каварна е

...
Най-големият вятърен парк в България Свети Никола край Каварна е
Коментари Харесай

Близо 2.6 млн. т въглеродни емисии е спестил вятърният парк на AES край Каварна

Най-големият вятърен парк в България " Свети Никола " край Каварна е икономисал на България близо 2.6 млн. тона въглеродни излъчвания за 10 години работа, произвеждайки близо 3.2 млн. МВтч чиста електрическа енергия, оповестиха от сдружението в сряда.

Спестените нездравословни газове се равняват на резултата от усвояването на СО2 от 2.2 млн. дървета в продължение на 70 години, както и на спестяването на въглеродно замърсяване от изгарянето на 1.2 милиарда литра дизел при придвижването на коли.

През март вятърната електроцентрала с конфигурирана мощ от 156 МВ означи 10 години от влизането си в комерсиална употреба. Паркът има 52 вятърни турбини и система за ранно предизвестие за доближаване на птици. Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при съществуване на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, с цел да ги пропусне.

Централата обезпечава към 22% от общо конфигурираните вятърни мощности в България, като в същото време способства за това България да извърши условията на Европейски Съюз за каузи на ВЕИ в общия енергиен микс.

ВяЕЦ " Свети Никола " е на " Ей И Ес Гео Енерджи " на американската AES, която влага в плана 540 млн. лв., обезпечени като личен капитал и финансиране от Европейската банка за възобновяване и развиване и Международната финансова корпорация, която е част от Световната Банка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР