Най-големият вносител на руски газ в Германия търси повече пари,

...
Най-големият вносител на руски газ в Германия търси повече пари,
Коментари Харесай

Най-известната корпоративна жертва на енергийната криза Uniper губи по 100 млн. евро на ден

Най-големият вносител на съветски газ в Германия търси повече пари, макар че детайлностите от договорката с държавното управление на Германия за спасяването му от предишния месец към момента не са конкретизирани.

Uniper, на която финландската Fortum е мажоритарен притежател, съобщи, че към този момент е изтеглила изцяло кредитна линия от 9 милиарда евро от държавния заемодател KfWи е поискала още 4 милиарда евро, с цел да се оправи в настоящата обстановка. Fortum съобщи по-рано в понеделник, че договаря с финландската страна за това по какъв начин да отбрани потребностите си от ликвидност.

Съобщението на Uniper идва по-малко от два дни преди плануваните работи по изключителна поддръжка на " Северен поток 1 ", които ще преустановят потоците от съветски газ към Европа през основния за компанията захранващ водопровод сред 31 август и 2 септември.

Най-известната корпоративна жертва на енергийната рецесия в Европа до момента, Uniper беше унищожена от спирания на газовите доставки от Русия, нейния главен снабдител. Тов я принуди да покрива дефицита на доста по-високи цени от други места.

Това предизвиква парични загуби от " доста над " 100 милиона евро дневно, сподели основният изпълнителен шеф Клаус-Дитер Маубах.

Освен това Uniper беше притисната от по-високи заплащания, с цел да отбрани продажбите на ток в светлината на шесткратното нарастване на цените на газа и удвояване на разноските за електрическа енергия.

" Ние работим на цялостна скорост с немското държавно управление за трайно решение на тази изключителна обстановка, в противоположен случай Uniper към този момент няма да може да извършва своята сериозна за системата функционалност за Германия и Европа ", добави Маубах.

Източници оповестиха на " Ройтерс " предходната седмица, че KfW е подготвена да даде на Uniper, която регистрира загуба от 12.3 милиарда евро през първата половина на 2022 година, повече заеми от контрактуваното в договорката за избавяне от 15 милиарда евро от предишния месец.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР