Най-големият технически университет в Иран спря от днес присъствените занятия

...
Най-големият технически университет в Иран спря от днес присъствените занятия
Коментари Харесай

Затвориха университет в Иран заради ескалиране на протестите


Най-големият механически университет в Иран спря от през днешния ден присъствените занятия след съпроводени с принуждение произшествия сред студенти и силите за сигурност в Техеран. Това заяви локална организация, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Според организация Мехр 200 студенти се били събрали през вчерашния ден следобяд в Техническия университет " Шариф " и са скандирали лозунги, враждебни към настоящата религиозна система в Ислямската република, като „ Жена, живот, независимост! “ или „ Студентите избират гибелта пред унижението! “.

Те са протестирали поради гибелта на 22-годишната Махса Амини и ареста на студенти, арестувани по време на неотдавнашните демонстрации. Младата жена издъхна на 16 септември, откакто бе арестувана три дни по-рано от нравствената полицията в Техеран за нарушение на прецизните правила за облеклото на дамите в Иран, които по-специално ги задължават да носят кърпа.

По време на размириците в университета полицията стреля с муниции с багра, стоманени сачми и е употребила сълзотворен газ. Сили за сигурност и цивилни служители на реда бяха ситуирани нощес пред северния вход на университета, оповестява организацията.

За да успокои обстановката, министърът на науката Мохамад Али Золфигол влезе в университета, с цел да беседва със студентите, като стартира разговор и със силите за сигурност, ситуирани към образователното заведение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР