Най-големият столичният мол Paradise е закупен от южноафрикански инвестиционен фонд

Най-големият столичният мол Paradise е закупен от южноафрикански инвестиционен фонд ...

Има сделка: Мол Paradise купен от южноафрикански фонд


Най-големият столичният мол Paradise е закупен от южноафрикански инвестиционен фонд - NEPI Rockastle.
Компанията разширява присъствието си на пазара на търговски площи в София след успешната сделка за "Сердика Център" на бул. "Ситняково"

Покупката на мол Paradise е договорена с инвеститора и собственик Булфелд, пише Investor.

Трансакцията е на стойност 252,9 млн. евро и ще се осъществи чрез дъщерното дружество на фонда NEPI Project. Очакваната доходност от инвестицията е 7%.Още по тематаСобственикът на The Mall купува и "Сердика Център" 15 юни 2017 10:503Кой ще вземе освободените от "Пикадили" обекти?1 юни 2017 13:1518Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

Придобиването ще засили позициите на NEPI Rockastle като най-голямата публична компания за имоти в Централна и Източна Европа. Финансирането е осигурено от собствени ресурси на купувача и дългови инструменти в комбинация с продажбата на акции.

Paradise Center е най-големият търговски център в София с 82 хил. кв.м брутна отдаваема площ. Той отвори през 2013 г.

Заради метрото, новия пробив от бул. "Никола Вапцаров" покрай болница "Токуда" към кв. "Хладилника" и разширението на бул. "Черни връх" около мола се катализира мащабно строителство на жилищни и офис сгради, като там се обособява една от най-бързо развиващите се офис зони в София.

Човекопотокът в мола достига 10 млн. души годишно, подчертават от NEPI. Сред наемателите в търговския център са водещи брандове като Bershka, Cinema City, Forever 21, H&M, LC Waikiki, Massimo Dutti, New Yorker, Pull & Bear, Reserved, Sephora, Sport Vision и други.

Paradise разполага и с конферентен център, фитнес, басейн и добре развит и функциониращ кът за хранене и забавление.

NEPI навлезе на българския пазар с идеята да придобие The Mall на "Цариградско шосе". Сделката беше одобрена и от антимонополната комисия, но компанията в последния момент се отказа и вместо това купи "Сердика Център" на бул. "Ситняково" в София от австрийската S IMMO и германската ЕСЕ.

Вчера Комисията за защита на конкуренцията разреши без пазарен анализ базираното във Великобритания дружество Hystead Limited, инвеститор в който е южноафриканският фонд Hyprop Investments, да придобие The Mall.

Преди това публичната компания MAS Real Estate, листната на борсите в Йоханесбург (ЮАР) и Люксембург, купи от полската инвестиционна група моловете Galleria в Бургас и Стара Загора.

Изключение от доминираните от южноафрикански фондове пазар е сделката за мол Galleria във Варна. В него влезе сръбската Delta Real Estate, част от Delta Holding. Проектът ще заработи като търговски център под името Delta Planet през следващата година.


Автор: Миглена Иванова

Източник: dnes.bg