Най-големият радиотелескоп в света е засякъл индикации за потенциално най-младата

...
Най-големият радиотелескоп в света е засякъл индикации за потенциално най-младата
Коментари Харесай

Телескоп засече най-младата екзопланета

Най-големият радиотелескоп в света е засякъл индикации за евентуално най-младата екзопланета до момента. Намиращият се в Чили телескоп е разкрил планетата към звездата AS 209, която се намира на към 395 светлинни години от Земята, оповестява CNET.

Звездата е в зоната на съзвездието Змиеносец, като към нея обикаля газова екзопланета с маса почти колкото Юпитер. Самата звезда се оказва единствено на 1,6 млн. години, което значи, че екзопланетата е още по-млада.

Астрономите прецизират, че това са предварителни данни. Има огромна възможност за неточност, само че първичната информация е много забавна и необикновена.

Първо, екзопланетата наподобява обхваната от "ореол " от газ и прахуляк. Това затруднява наблюденията, само че има и други индикации за съществуването ѝ. Около AS 209 към момента има планетарни дискове - пръстени с материя, за които се счита, че последователно образуват луни и планети. Този факт основава риск за неточност, защото радиотелескопът може да е засякъл разнообразни ранни формирования, а не цяла екзопланета.

За разлика от предходни сходни открития, този път учените ще имат по-мощен асистент. Това е галактическият телескоп "Джеймс Уеб ", който скоро също ще следи AS 209 и ще се опита да удостовери съществуването на екзопланетата и възрастта на звездата.

Ако откритието се удостовери, това ще е от огромна изгода за астрономията. Един от най-хубавите способи да се научи повече за процеса на формиране на планети, е да се следи до момента в който той се случва. Наличието на сходна млада система е тъкмо това, от което учените имат потребност.

В подобен случай екзопланетата към AS 209 ще е неповторимо изключение от познатите към 5000 сходни обекта до момента. Тя се оказва доста надалеч от своята звезда - на близо 29 милиарда км. от нея. За съпоставяне, Земята е на към 151 млн. км. от Слънцето.

Първоначалните данни демонстрират индикации, че екзопланетата е при започване на своя развой на формиране. Има много информация, която "трябва да се декодира ", с цел да може да се разбере по какъв начин и за какво се образуват планетите и техните атмосфери, споделят учените и това изобретение може да помогне.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР