Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите финансови

...
Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите финансови
Коментари Харесай

Приходите на „Еврохолд“ се увеличават със 138% до 3.76 млрд. лв.

Най-големият обществен холдинг в България и една от водещите финансови и енергийни групи в Югоизточна Европа - " Еврохолд България " АД, регистрира през 2021 година най-високите си резултати в историята, като покачва доста и рентабилността си . Това демонстрира консолидираният доклад на сдружението за интервала, който включва и част от резултатите на добитите дъщерни сдружения на " ЧЕЗ Груп " в България.

През предходната година " Еврохолд " има доходи от 3.76 милиарда лева, което е 138% растеж по отношение на 202-а. Печалбата от съществена активност се покачва близо шест пъти до почти 412 млн. лева, а тази преди лихви, амортизации и налози (EBITDA) доближава близо 238 млн. лева, което е неведнъж над постигнатото през 2020 година. Крайният чист финансов резултат за предходната година е 114 млн. лв..
Активите на " Еврохолд " се усилват със 133% за година и към декември към този момент надвишават 3.79 милиарда лева Собственият капитал на сдружението нараства три пъти до 398 млн. лв..
Застрахователният бизнес на " Еврохолд " има най-важен принос за постигнатия напредък.

Постъпленията от него се усилват с съвсем 70% за година до 2.35 милиарда лв.. Приходите от застрахователни награди на дъщерната " Евроинс Иншурънс Груп " се покачват с 49% до 1.36 милиарда лева като мощният растеж на се дължи на всички пазари, на които оперира групата. Постигнатата от холдинга оперативна и чиста облага в сегмента за интервала е надлежно 124 млн. лева и 106 млн. лв..
Приходите от енергийна активност на групата доближават 1.21 милиарда лева, а оперативната и чиста облага в сегмента е надлежно 95.2 и 21.8 млн. лева В тях са консолидирани резултатите на дъщерните сдружения на " ЧЕЗ Груп " в България за интервала от придобиването им на 27 юли предходната година до края на декември.

Енергийните сдружения образуват 32% от общите доходи на групата

за миналия интервал като цялостният им принос ще проличи през актуалната година.
" Еврохолд " записва и стабилен растеж на приходите и облагите от финансова и капиталова активност, основана в дъщерната " Евро-Финанс " АД (в таблицата по-долу). Успешно се показват и останалите нестратегически бизнес посоки в активността на холдинга - коли и лизинг. През миналата година " Еврохолд " продаде част от дъщерните си сдружения в автомобилния бранш, което е в сходство със тактиката на компанията за фокусиране върху застрахователния и енергийния бизнес.
" Еврохолд България " АД е водеща финансова и енергийна група с активност в района на Централна, Източна и Югоизточна Европа. Компанията развива бизнес в региона на дистрибуцията и доставките на електрическа енергия, застраховането, лизинга, продажбите на коли, вложенията и ръководството на активи. Акциите й се търгуват на фондовите тържища в София и Варшава.

" Еврохолд " е притежател на " Евроинс Иншурънс Груп " АД, една от огромните застрахователни групи в района. " Евроинс Иншурънс Груп " оперира в 14 страни, обслужва над 4 млн. клиенти и има над 3000 чиновници. През предходната година " Еврохолд " купи посредством подхолдинга си Eastern European Electric Company дъщерните сдружения на чешката енергийна компания " ЧЕЗ Груп " в България, които имат над 3000 чиновници и обслужват съвсем 3 млн. консуматори на територията на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР