Най-големият нов пътен проект в страната ще се възложи от

...
Най-големият нов пътен проект в страната ще се възложи от
Коментари Харесай

РЕКОРД! Строителен бос лапа по 41 милиона за километър асфалт

Най-големият нов пътен план в страната ще се разпореди от община Бургас. Морската община разгласи поръчка за планиране и строителство за 140 млн. лева за обход на квартал „ Меден рудник “, като по информация на БНР дължината е едвам 3.4 км. Това се обрисува да бъде една от най-скъпите прави в актуалната история на България – над 41 млн. лева на километър.

„ Капитал “ изпрати питане до община Бургас на какво се дължи високата цена и каква е сложността на обекта.

Въпросният сектор е част от плануваното трасе на бъдещия така наречен отдалечен обход на Бургас, който ще свързва приключеният предходната година северен обход с път I-9, т.е. пътя за Созопол и Царево. Целта е да се изведе изцяло директното придвижване отвън града, защото изключително през летния сезон трафикът е претрупан поради туристите.

Поръчката е оповестена на 20 юни, а крайният период за подаване на предложения е 5 август. Засега финансирането за плана е под въпрос, като от община Бургас обясниха, че средствата би трябвало да се обезпечават поетапно посредством държавния бюджет и общинско съфинансиране.

Южният обход ще е двойно по-скъп от към този момент готовия северен обход на Бургас, който извежда трафика от автомагистрала „ Тракия “ към Слънчев бряг. Той в началото струваше към 57 млн. лева, само че след индексацията цената му стигна близо 64 млн. лева Дължината му е 4.7 км, а реализатор на плана беше „ Пътстрой ВДХ “ (със остаряло име „ Пътстрой Бургас “), благосъстоятелност на предприемача Велико Желев. Пътната организация подписа контракта за обхода в края на лятото на 2020 година, а обходът беше пуснат за придвижване през 2023 година, въпреки че по проект това трябваше да се случи година по-рано.

Проектът

Обходът на „ Меден рудник “ е част от Бургас – Созопол – Царево и връзка с бъдещото четирилентово трасе Бургас – Малко Търново – Истанбул, показват от общината за „ Капитал “.

Къде тъкмо ще минава

В обсега попадат продължението на ул. „ Кооператор “ от О.Т. 95 до О.Т. 99 по проекта за регулация на жк „ Меден рудник “, както и две пътни връзки.

Общата дължина на планувания за планиране сектор е 3.43 км, като включва ул. „ Кооператор “ с дължина 0.60 км и пътна връзка с път I-9 с дължина 2.83 км, се показва в документите. Самият план е за пътна връзка и свързването й с построен сектор от ул. „ Кооператор “, като за това ще се наложи доизграждане на улицата.

Сега ул. „ Кооператор “ води до бул. „ Захари Стоянов “, по който се реализира придвижването от комплекса към останалите региони на града и назад и който на юг минава в първокласния път за Созопол. Пътната връзка ще минава през плануваните по регулационен проект улици от О.Т. 99 до О.Т. 209 в южната част на жк „ Меден рудник “.

„ Жк „ Меден рудник “ е един от най-големите жилищни комплекси на територията на гр. Бургас с подобен брой на живущите към 60 000 души, по-голямата част от които в трудоспособна възраст.

Към и от жилищния комплекс всекидневно по уличната мрежа се правят огромен брой пътувания най-вече за транспорт на живущите до централната градска част на гр. Бургас, пристанищните терминали, летище Сарафово, огромните търговски центрове, обслужващи зони, административни звена, предприятията, индустриалните зони, заведенията с развлекателно-увеселителен темперамент и плажовете, учебните заведения и детските градини.

Към момента свързаността на квартала с републиканската пътна мрежа и улици от първостепенната мрежа на гр. Бургас се реализира само посредством пътен възел „ Меден рудник “, който е пресечна точка на път I-9 и път II-79″, показва се в документите.

Новата пътна връзка ще извършва функционалностите на обходен път за квартала.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР