Най-големият межународен фестивал за късометражно кино в България IN THE

...
Най-големият межународен фестивал за късометражно кино в България IN THE
Коментари Харесай

Емо Спахийски e част от журито, което избира победителите на фестивала IN THE PALACE

Най-големият межународен фестивал за късометражно кино в България IN THE PALACE се среща с българската и интернационална аудитория от 31 май до 7 юни. Фестивалът ще се организира в Двореца на културата в Перник. Тази година 13 членно жури дефинира спечелилите в категориите за: най-добър игрален; анимационен; документален и пробен филм в професионална и студентска конкурсна програми; питчинг сесия.

Емил Спахийски е публицист, сценарист и режисьор с голям опит в печатните медии, малкия екран и киното. Носител е на премията за режисьорски дебют на фестивала за писмено кино „ Златен ритон “, 2019 за кино лентата „ Икар от Кочериново “. Носител е на наградата за сюжет на Българската кино академия за „ Съдилището “, 2015. В момента е и шеф наличие и бизнес развиване на вестниците “Телеграф” и “Мач Телеграф” и Telegraph online - част от Народоосвободителна въстаническа армия броудкаст груп.
 image2_16x9.png Астрологична прогноза: какво следва на всяка зодия през идващите 10 години На фокус
Зоран Галич е продуцирал пълнометражни и късометражни игрални филми, документални филми и един анимационен филм. През 2015 година получава националната премия за своя принос към филмовата промишленост на Босна и Херцеговина. Член е на Европейската кино академия и член на борда на шефовете на Асоциацията на филмовите дейци в Босна и Херцеговина.

Огньен Петкович печели 21 интернационалните и национални награди за късометражните си филми. В момента работи по игрално-документален филм “Звуците на тишината” и по първия си пълнометражен игрален филм „ Катар “.

 IN THE PALACE

Пол Негоеску има късометражни филми награждавани и селектирани на фестивали като Кан, Берлинале (2008, 2009, 2010), Карлови Вари, Ротердам. Два от филмите му са номинирани от Европейската кино академия. Първият му игрален филм „ Един месец в Тайланд “, показан на Фестивала във Венеция, е почетен с премията на ФИПРЕССИ на София Филм Фест. Отличен е и като най-хубав дебют на Международния кино фестивал в Трансилвания. Вторият му игрален филм „ Два лотарийни билета “ се трансформира в един от най-успешните румънски филми в боксофиса. Третият - „ Историята на един ухажор “, бе публикуван от Netflix в над 30 страни. В момента четвъртият му пълнометражен филм е в постпродукция.

Член на журито е и Петра Цьопнек . Нейният филм „ Къде е Лоте? “ бе селектиран за 17то издание на Международния фестивал за късометражни филми IN THE PALACE, където получи премията за Най-добър пробен филм.

Розалия Лас завоюва премията за най-хубава студентска анимация на миналогодишното издание на IN THE PALACE с „ Нека светът не те носи “, а след това и голям брой други, измежду които и премията Renato Guttuso на Международния фестивал на анимационния филм в Италия ANIMAPHIX.

Светослав Стоянов е режисьор, продуцент и съосновател на продуцентска компания “Портокал “. Режисьорският му дебют “Последните черноморски пирати” се състезава в над 30 интернационалните фестивала, измежду които и едни от най-престижните конгреси за писмено кино - HotDocs, DOK Leipzig и Visions du Reel. От 2015 година Светослав е селекционер на интернационалното съревнование за писмено кино на София филм фест.

 IN THE PALACE

Скай Фицджералд е член на документалния клон на Академията за кино изкуства и науки. Режисира трилогия от филми за международната бежанска вълна. Първият – 50 FEET FROM SYRIA бе селектиран в шортлистата на Оскарите. Вторият – LIFEBOAT бе номиниран за Оскар и национална премия ЕМИ. Третият – HUNGER WARD също бе включен в шортлистата за Оскар и е отличен за най-хубава постановка на Social Impact Media Awards.

Слободан Д. Пешич е идващият член на журито. Първият му пълнометражен игрален филм "Случаят Хармс ", е селектиран за Филмовия фестивал в Кан в следствие и печели похвали от журито на филмовите фестивали в Берлин, Манхайм, Йерусалим, Монреал, Торонто, Сан Франциско, Чикаго и Хонконг. Преподава в университета Уебстър, Съединени американски щати.

 IN THE PALACE

Стефан Милович продуцира ситкома „ Извън обсег “, който се излъчва по черногорската национална телевизия през последните три години. Мести се в Люксембург и се причислява към фамилията на Wady Films, където работи като управител и изпълнителен продуцент на късометражни филми и най-новите игрални пълнометражни филми с интернационална копродукция.

Файзал Куреши написа сюжети за американски и английски компании, измежду които BBC и Bazelev. Като продуцент работи по игрални и документални филми, измежду които Four Lions, Leaving Neverland, The Day Shall Come и In The Shadow of 9/11.

Франческа Варджиу работи със Sardegna Film Commission по представянето ѝ на Берлинале, Международния кино фестивал във Венеция и други Работила е за италиански кино продукции, измежду които Loro на Паоло Сорентино на Indigo Film, I Wonder When You Will Miss Me на реж. Франческо Феи на Apnea Film и други

 IN THE PALACE

Юсуф Сайги е снимал доста късометражни филми и работи като механически координатор на фестивалите на турския филм в Хонконг, Либона, Пекин и Международния кино фестивал в Малатия. От 2012 година управлява продуцентската компания KARE Film Production, а от 2015 година е шеф на фестивала за късометражни филми в Измир.

Билети за Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE могат да бъдат закупени на място от Двореца на културата в Перник. Гледайте и онлайн посредством .

 IN THE PALACE

IN THE PALACE се поддържа от подпрограма МЕДИА на стратегия „ Творческа Европа “ на Европейската комисия , Община Перник , фондация „ Лъчезар Цоцорков “ , Национален фонд „ Култура “ , ИА „ Национален кино център “ и с медийната поддръжка на NOVA.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР