Най-големият износител на суров петрол в света и лидер на ...

Най-големият износител на суров петрол в света и лидер на

Най-големият петролен износител в света с план за въглероден неутралитет до 2060 г.

Най-големият експортьор на недопечен нефт в света и водач на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) Саудитска Арабия се ангажира да премахне излъчванията на парникови газове до 2060 година , оповестява Bloomberg.

Решението е незабравим поврат за арабската страна, чието държавно управление непрекъснато се опълчва на намаляването на вложенията за изкопаеми горива и обвинява климатичните деятели за тазгодишния скок на стойностите на енергията.Още по тематиката

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, фактическият държател на Кралството, обяви новата цел в Рияд при откриването на климатична конференция.

Американските и европейските страни оказаха напън върху Саудитска Арабия, един от най-големите източници на излъчвания на глава от популацията в света, да форсира усилията за ограничение на излъчванията и да инвестира повече във възобновяема енергия. Премиерът на Англия Борис Джонсън се обърна към принц Мохамед по време на диалог на 11 октомври, изтъквайки, че се надява страната да обяви ангажимент към въглероден неутралитет.

Решението съставлява самобитен триумф за Англия преди решаващата среща на Организация на обединените нации за климата COP26, която стартират по натам този месец в Глазгоу.

„ Обявяваме през днешния ден , че кралството се стреми да достигне нулеви излъчвания до 2060 година посредством метод на кръгова въглеродна стопанска система , по метод , който е съчетаем с проектите за развиване на кралството и разрешава на стопанската система му да се диверсифицира “, съобщи принц Салман при откриването на конференцията.
Какво става с петролната промишленост ?

Ангажиментът за реализиране на въглероден неутралитет не означава безусловно , че Саудитска Арабия би трябвало да намали добива на нефт , защото проектът се отнася единствено за териториалните излъчвания . Тези, генерирани при изгарянето на петрола от страната посредством коли , заводи и електроцентрали оттатък граница, няма да се зачитат.

Вместо това държавното управление възнамерява в допълнение увеличение на потенциала си за произвеждане на недопечен нефт - до 13 милиона барела дневно от 12 милиона сега . Очаква се реализирането на плана да отнеме шест години и да коства милиарди долари.

Саудитска Арабия е десетият по величина емитент на въглероден диоксид в глобален мащаб и най-големият във връзка с глава от популацията измежду страните от Г-20. Постигането на въглероден неутралитет ще означава внезапно превръщане на наклонността на увеличение на излъчванията през последните две десетилетия.

Връзки със Съединени американски щати

Плановете на Саудитска Арабия в този момент са в сходство с тези на повечето огромни стопански системи и измененията съгласно учените са от съществено значение, в случай че светът желае да избегне най-лошите последствия от световното затопляне.

Решението евентуално ще откри позитивен отзив във връзка с държавния глава на Съединени американски щати Джо Байдън, споделя Карън Йънг, помощник в Института за Близкия изток във Вашингтон. Връзките сред Вашингтон и Рияд бяха обтегнати, откогато саудитските сътрудници убиха журналиста Джамал Кашоги през 2018 г.

Източник: investor.bg