Най-големият хидроенергиен комплекс в света - водноелектрическата централа на язовира

...
Най-големият хидроенергиен комплекс в света - водноелектрическата централа на язовира
Коментари Харесай

Най-голямата в света ВЕЦ започна да изпуска вода в река Яндзъ

Най-големият хидроенергиен комплекс в света - водноелектрическата централа на язовира " Трите проломи " в Китай стартира да изпуска вода, с цел да увеличи равнището на река Яндзъ в междинното и долното ѝ течение, заяви Китайската централна телевизия. Това е част от серията незабавни ограничения за обезпечаване на повече вода за потърпевшия от сушата басейн на река Яндзъ.

Изпускането на водата стартира в 12:00 ч. локално време във вторник. Според телевизионния оператор това ще разреши през идващите няколко дни да се попълнят 500 млн. куб. м вода в Яндзъ.

Според репортажа други 300 млн. куб. м ще бъдат освободени от резервоари в горната част на Яндзъ.

" Трите проломи " е най-големият язовир с Водноелектрическа централа в света. Тя се е построена на на река Яндзъ в централната китайска провинция Хубей. Инсталираният потенциал на централа е е 22,5 ГВт. Дължината на язовирната стена е 2335 м, височината - 181 м, ширината в основатае 115 м. Обемът на язовира е умопомрачителните 39,3 куб. км, което се равнява на 39,3 млрд куб. метра. Водосборният басейн на язовира е 1 000 000 кв. км.

За шести следващ ден Централната метеорологична администрация на Китай вкара най-високото алено равнище на заплаха в редица райони поради необикновената гореща вълна. Очаква се в сряда термометърът да доближи 39-40 °C в редица региони на Шаанси, Анхуей, Хубей, Хунан, Дзянси, Джъдзян, Фудзиен, Съчуан, Гуейджоу, Гуанси-Чуански самостоятелен регион, както и в градовете Шанхай и Чунцин.

В някои елементи на басейна на река Яндзъ не са падали превалявания в продължение на повече от 20 поредни дни, а броят на дните с извънредно високи температури е надхвърлил 30. В провинциите Съчуан, Хубей, Хунан, Анхуей, Дзянси и град Чунцин горещата вълна нанесе съществени вреди на земеделските земи, а към 830 000 души имат усложнен достъп до питейна вода.

Китай подхваща незабавни ограничения за обезпечаване на повече вода за потърпевшия от сушата басейн на река Яндзъ, като отпуска финансова помощ, пробвайки се по неестествен метод да провокира превалявания и да създава нови източници за доставка на вода, в миг когато рекордната гореща вълна нанася вреди върху насажденията и добитъка, съобщи Ройтерс.

Министерството на водните запаси сподели през днешния ден, че сушата в басейна на река Яндзъ " неподходящо визира обезпечаването на питейна вода за хората от селскостопанските региони и за добитъка, както и за растежа на насажденията ".

Министерството прикани управляващите на провинциите да извършат деликатна оценка на засегнатите от сушата региони и да разработят проекти за поддържане на водоснабдяването, в това число краткотрайни прекачване на на вода, създаване на нови водоизточници и разширение на мрежата от тръби.

Фабрики в Югозападен Китай бяха затворени, откакто резервоарите, употребявани за генериране на сила от вода, спаднаха до ниски равнища на фона на тежката суша, отбелязва Асошиейтед прес.

Компании в провинция Съчуан, в това число производители на слънчеви панели, цимент и урея затвориха или понижиха производството си, откакто им беше разпоредено да пестят сила в продължение на пет дни. Това се случи, откакто равнищата на резервоарите спаднаха, а потреблението на сила за климатици скочи поради рекордните температури.

Енергийна компания в град Дачжоу, провинция Съчуан, където живеят 3,4 милиона души, наложи прекъсване на тока за по два и половина часа тази седмица, а през днешния ден ги усили до три часа, заяви шанхайското електронно издание " Пейпър ". Вестник " Секюритис таймс " заяви, че на офис постройките в столицата на провинцията град Чънду е подредено да спрат климатиците си.

Източник: БНР, Българска телеграфна агенция

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР