Най-големият доставчик на телевизия в България Булсатком има избран нов

...
Коментари Харесай

Спас Русев купува "Булсатком"

Най-големият снабдител на телевизия в България " Булсатком " има определен нов притежател - Спас Русев, оповестиха три самостоятелни източника на " Капитал ". Сделката е предстояща и е следващ опит за смяна в оператора, откакто от пет години имаше проблем с изплащането на задълженията и кредитори и фондове се пробват да го оздравяват през последната 1-2 години.

Година след продажбата на БТК Спас Русев ще влезе в нов оператор, като е определен за желан покупател на извършения от вложителите в компанията търг. Той купува през обвързваното сдружение " Вива корпорейт България ", основано през април, в което шефове са две задгранични лица. Негов притежател е записаната в Люксембург компания Viva Corporate, която пък е основана през 2016 година и тогава за притежател е посочен тъкмо Русев. Единствените въпросителни са дали и за какъв брой време ще го ръководи независимо, или ще препродаде компанията (или просто най-големия й актив - абонатите) на различен състезател.

Според информация на " Капитал " Русев е подал най-високата оферта от над 120-130 млн. евро, като на финалната права е имало още един претендент - притежателят на " Теленор България " PPF Group. И двете оферти са били близки като стойност, а спечелилият е определен поради изискванията да изплати сумата бързо.
Последни загради
Подаването на обвързващите предложения се е случило преди към две седмици, оповестиха източници на " Капитал ". В така наречения data room е проявен интерес от няколко компании, въпреки и за част от тях той да е бил чисто изследователски. В наддаването не се е присъединил създателят на " Булсатком " Пламен Генчев, който при предходната процедура имаше кол-опция, даваща му преимущество в търга при избрани условия. Тя важеше до края на 2020 година И откакто съгласно Генчев и екипа му тя не е била почетена, преди няколко месеца те започнаха арбитражно произвеждане в Лондон.

Малко по-късно записаното в Лондон сдружение Bulsatcom UK Holdco Ltd., което е шапка на едноличния притежател на " Булсатком " от години - основаното също в Лондон Bulsatcom Investment Limited, попадна под контрола на админ - компанията Alvarez&Marsal Europe. Решението пристигна от акционерите на оператора, които очевидно избраха продажба, а не каузи. Според английското законодателство назначението на админ замразява всевъзможни правосъдни производства против компанията. Генчев и юристите му настояват, че процедурата е стартирана, с цел да се спре арбитражното произвеждане поради кол-опцията.

В опит да блокира продажбата Генчев заведе и каузи в България от свързани с него компании - " Бг топ мюзик " и " Розенфелд и ко ", с искане за неплатежоспособност на " Булсатком " и назначение на синдик. От хода на делото се вижда, че съдът е отказал предварителни обезпечения и е насрочил последващо съвещание за 10 август. Въпреки това договорката е на път да се случи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР