Най-големите на пазара прогнозират и тази година двуцифрено увеличение на

...
Най-големите на пазара прогнозират и тази година двуцифрено увеличение на
Коментари Харесай

Добрата година на най-големите дигитални агенции

Най-големите на пазара предвиждат и тази година двуцифрено нарастване на онлайн рекламата

© Pexels Още по тематиката
Медиа организациите сред малкия екран и интернет

Над 266.6 млн. лева са общите доходи на най-големите медиа организации в България
24 ное 2017
Тоталното видоизменение на рекламните организации

Оборотите на най-големите рекламни компании в страната са над 62 млн. лева
17 ное 2017
Големите девет в рекламата

Кои са информационните групи, които ръководят над 210 млн. лева, или повече от половината рекламен бизнес в страната
3 ное 2017 За поредна година пазарът на онлайн реклама в България е най-бързо растящият, бюджетите на рекламодателите в интернет се усилват, а рекламните формати и благоприятни условия за достигането на целевите аудитории непрекъснато се уголемяват. Според данни на IAB България през миналата година чистите вложения в цифрова реклама са в размер на 87.1 млн. лева, или с 27% повече по отношение на миналата. Тази година упованията на пазара са нарастването да се резервира най-малко същото.

Отвъд утопичната картина обаче съществена част от бюджетите не престават да бъдат насочвани към интернет колосите Фейсбук и Гугъл, които изяждат от приходите на медийния бизнес, а от време на време и на самите рекламни организации. И през миналата година интернет рекламата продължава да държи дребен дял от разпределението на медия микса. Въпреки неналичието на точни данни съгласно разнообразни проучвания делът й варира приблизително сред 5% и 7%. Глобално през 2017 година цифровата реклама за първи път надмина телевизионната с общо 209 милиарда $ привлечени вложения, против 178 милиарда $ за тв, по данни на IPG Mediabrands.

Въпреки опциите за тясно сегментиране на аудиториите и ретаргетинг огромна част от онлайн потребителите дефинират рекламите като " досадни ". Според проучване на компанията PageFair през 2017 година над 20% от онлайн потребителите в България употребяват десктоп софтуери за блокиране на реклами. Apple пък от своя страна възнамерява внедряването на услуга за блокиране на така наречен бисквитки (cookies) в новата версия на браузъра си Safari, като по този метод потребителите ще могат да лимитират следенето им в онлайн пространството и таргетирането им на база предходни посетени страници.

Въпреки провокациите пред интернет рекламата най-големите 20 цифрови организации в страната остават оптимисти. По-голямата част от тях регистрират двуцифрено нарастване на приходите си за 2016 година главно поради разширение на потребителската им база и нарастване на бюджетите на рекламодателите. Общият им оборот за предходната година пък е в размер на 35.5 млн. лева, или една трета от пазара на онлайн реклама, което е с 28.5% повече по отношение на 2015 година

Сред главните трендове, които се обрисуват на пазара тази година, са все по-активното потребление на програматик закупуване на реклама, както и засиленото потребление на мобилно и видеосъдържание в тактиката на рекламодателите. Наблюденията на Емилия Костова, Digital Project Manager в организацията what if, са, че от ден на ден клиенти са фокусирани върху акции, които са резултатно насочени, а не чисто имиджови.

" През годината следя все по-силен акцент върху микросегментация на по-конкретни аудитории, които да биват облъчвани с съответстващи послания и предложения единствено за самите тях ", изяснява и Георги Малчев, ръководещият сътрудник в Xplora.

С развиването на пазара на цифрова реклама идва и дефицитът от квалифицирани експерти в промишлеността. Според Петър Владимиров, сътрудник в Interactive Share, това е както предизвикателство, по този начин и опция за повече млади способни хора да се осъществят в рекламната специалност.

Най-големите в бранша

На първото място в класацията с доходи от 12.4 млн. лева е eCommera, която в средата на 2015 година се причисли към цифровата организация Isobar, част от групата на Dentsu Aegis Network. След нея е друга организация, част от интернационален холдинг - Metric DS. Компанията от портфолиото на Ogilvy Group Bulgaria регистрира растеж от над 120% за 2016 година, до 4.5 млн. лева

В топ 5 на най-големите цифрови организации се класират Knoway и Methodia Web. Управляващият шеф на Knoway Емил Петков разяснява пред " Капитал ", че растежът е резултат от преструктурирането им през 2015 година " В рамките на организацията създадохме нови звена, фокусирани в основаване на видеосъдържание и стратегически криейтив ", споделя още той. Нови клиенти и увеличени бюджети за онлайн реклама пък са аргументите за над 130% растеж в оборота на Methodia Web, показва Кирил Желев, ръководещ сътрудник в организацията.

На 6-о място с 1.3 млн. лева доходи и понижение от 31% застава Interactive Share. " Преструктурирахме организацията и се разделихме с част от клиентите за да работим по-дългосрочно за избран брой клиенти. Така съумяваме да даваме по-качествени решения и да повишим успеваемостта от онлайн връзките ", изяснява Петър Владимиров. С 12.5% спад е и организацията eTel, която търси смяна на бизнес модела си.

Разнообразни акции и нови клиенти слагат B+RED на 8-мо място в класацията. " Менажираме напълно цифровото наличие на аdidas, като за пръв път тази година имахме опция да сътворяваме и локално наличие ", споделят от организацията.

Ръста от 14.5% от Amexy изясняват с открития баланс в екипа на организацията, както и положителните резултати, реализирани с акции за съществени клиенти, което способства привличането на нови планове с трайна вероятност. Огромен растеж регистрира организацията за интегриран цифров маркетинг Xplora, която беше учредена в края на 2015 година " Развиваме дълготрайни връзки с клиентите, прибавяме нови бизнес цели, нови сегменти и канали - растем дружно с клиентите ни ", споделя Георги Малчев.

С поемането на цифрово обслужване на всички марки на " Каменица АД " (Каменица, Staropramen, Бургаско, Астика, Carling) и няколко огромни взаимни плана с GSK, изясняват растежа си поставените на 12-о място MediaBASKET. След тях е организацията Advertise BG, които разясниха за " Капитал ", че положителните им резултати се дължат на разширение на портфолиото им от артикули и услуги, което е провокирало и интереса на клиентите им.

Спадат на приходите на e-act креативният шеф Стоян Ненчов изяснява с профилирането на организацията. " Преминахме през ребрандиране и пречистване на клиенти и планове, с цел да определим тези, с които да можем да се асоциираме ". С смяна в целите и задвижване на други бизнес хрумвания изясняват спада си от ABC Design and Communication, които попадат на последното място измежду най-големите организации в страната.

На 16-о място се класира организацията Digital Connection, за която ръководещият шеф Александър Тошков разяснява, че регистрира растеж в приходите с помощта на спечелването на нови рекламодатели и излизането на непознати пазари. Разширяване на портфолиото и по-високите бюджети на клиентите пък са аргументите за 60% нарастване при what if.

Иновации и технологии през 2018 година

Специалистите от сектора предвиждат и вложенията в онлайн реклама през идната година още веднъж да отбележат двуцифрен растеж, за който да способства навлизането на повече дребни рекламодатели, засиленото потребление на мобилна реклама, увеличеното видеосъдържание онлайн и повече нови играчи на пазара за електронна търговията. " Очаквам фокус на повече бюджети в изобилна видеореклама, по-високи вложения в локално наличие за интернет и акции с авторитетни персони ", разяснява за " Капитал " Петър Владимиров. Според шефа на Advertise BG Александър Георгиев обаче към момента доста бизнеси имат доста работа в тенденция възстановяване на мобилното прекарване на своите консуматори.

Прогнозите на Георги Малчев са, че през идната година ще има от ден на ден положителни образци за прилагане на автоматизация на маркетинговите процеси и изкуствeн разсъдък (AI), въпреки към момента доста малко компании да влагат в тези две посоки. Той добавя, че подобряването на CRM системите и връзката им с инструментите за цифров маркетинг ще разреши на фирмите да наблюдават по-детайлно държанието и реакциите на настоящите и евентуалните клиенти, което ще способства за по-добро н а бюджетите към съответни цифрови канали.

" Чат ботовете ще станат наложителна част в връзката с потребителите, а клиентите от ден на ден ще се ориентират към особено основано за тях неповторимо наличие ", споделят от MediaBASKET. Според Amexy стратегическото обмисляне на база на насъбрана посредством таргетирани активации база и умелото потребление на " интернет на нещата " ще имат все по-голямо значение в борбата за лидерски позиции на пазара.

" Очакваме доста нови подходи в рекламата - push notifications, продажби през мобилни приложения, съществено нарастване на бюджетите към Гугъл и Фейсбук, както и към RTB платформи като Criteo ", разяснява Найден Илиев, шеф на eTel.

С разширението на услугите и опциите за онлайн реклама пък от B+RED чакат множеството рекламодатели да стартират да работят с един сътрудник, който може да им предложи цялостни решения и който да покрива всички равнища на рекламно обслужване. Емил Петков от Knoway пък разяснява в умозаключение, че през 2018 година рекламодателите ще разчитат от ден на ден на цифрови организации, които имат ресурсите и експертизата да основават креативен решения, които ще работят в цифрова и офлайн среда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР