Най-големите индустриални предприятия, потърпевши от скока в цените на природния

...
Най-големите индустриални предприятия, потърпевши от скока в цените на природния
Коментари Харесай

Eдин от най-големите работодатели в Димитровград затвори заради скъпия газ

Най-големите индустриални предприятия, пострадали от скока в цените на природния газ у нас, са заводите от химическата и стъкларската индустрия, както и тези в металургията. В единствения торов цех у нас, в който се създава амоняк, наложително стопираха производството, а 61 от служащите към този момент са освободени, съобщи Българска национална телевизия.

Торовият цех в Димитровград е един от най-големите работодатели в района. За да работят мощностите тук, природният газ е освен енергоносител, само че и съществена суровина за произвеждане на амоняк.

" 12 100 мегаватчаса дневно са ни нужни, което при цена от към 300 лв., значи над 3 600 000 с Данък добавена стойност или над 120 млн. на месец ", сподели Мирослав Иванов - изпълнителен шеф на " Неохим ".
 КЕВР реши: Природният газ нараства с 60% от август
КЕВР реши: Природният газ нараства с 60% от август

Основната причина за нарастването са внезапно повишените цени на интернационалните газови пазари

" Ние не можем да работим с по-малка консумация, при нас няма по какъв начин да получаваме 15 % по-малко природен газ, тъй като тогава инсталациите би трябвало да спрат ", изясни Стефан Димитров - изпълнителен шеф на " Неохим ".

В контролната зала, от където се ръководи цялото произвеждане на амоняк, нормално работят 12 чиновници. В момента няма никой, тъй като производството е прекратено на този стадий. Една част от чиновниците са в отпуск, а другите са пренасочени към други действия.

Тази година плановият ремонт е почнал по-рано от плануваното.

" Нашите проекти бяха през август да продължаваме да произвеждаме своята продукция в резултат на неяснотата какво се случва с цените на енергоносителите, ние бяхме принудени и сме освободили 61 души. В момента личния състав е 641 души, което е близо 10 % ", сподели Стефан Димитров - изпълнителен шеф " Неохим ".

Според управлението на предприятието държавни обезщетения сходни на схемата с електрическата енергия само ще помогне за опазване на работните места, само че не и да се вършат вложения. Генералното решение съгласно тях е сключването на дълготрайни контракти най-малко за година напред или възобновяване на доставките по съществуващите такива с " Газпром износ ". Друга опция може да бъдат доставки от Алжир или контракти за полутечен газ. Малките предприятия също оферират решение.
 Турция ще е подготвена да употребява използва природен газ от Черно море през март 2023-а
Турция ще е подготвена да употребява използва природен газ от Черно море през март 2023-а

Залежите са към 540 милиарда куб. м.

" Първата нужда ни е да имаме изясненост ще има ли газ или не, до по кое време и на каква цена, и второ - в случай че ние би трябвало да преоборудваме, да облекчат всички дейности и ограничения за бързото инсталиране или легализиране на инсталациите ", сподели Николай Жеков - притежател на завод са конфитюри.

И до момента в който във фабриката за конфитюри в Стряма могат да минат на друго гориво, то в димитровградския цех това е невероятно. Затова чакат съответни решения от страна на страната идната седмица, когато ще имат среща с специалистите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР