Най-големите гиганти за електронна търговия прилагат нова стратегия при връщането

...
Най-големите гиганти за електронна търговия прилагат нова стратегия при връщането
Коментари Харесай

Новата търговска стратегия на Amazon и Walmart

Най-големите колоси за електронна търговия ползват нова тактика при връщането на артикули: разрешават на клиента да резервира продукта, който желае да върне, предава . Причина за това е по-високата цена за противоположната логистика. Според изданието, Amazon и Walmart и други компании употребяват изкуствен интелект, с цел да решат дали има стопански смисъл да се обработва връщане на стока или е по-изгодно да разрешат на клиента да резервира продукта.

Тази нова политика, предназначена за продукти с по-ниска цена, се ползва в обстановки, когато разноските за връщането на продукта са равни или по-големи от неговата стойност. Освен това тя е предназначена за клиенти с покупателна история при даден търговец. Ако става въпрос за постоянен клиент, който ще продължи да прави други покупки, компанията и нейният изкуствен интелект ще изберат новата алтернатива за опазване на продукта.

Стратегията процъфтява в разгара на пандемията на ковид, когато онлайн покупките се повишават. Всъщност, Amazon се утвърди като една от печелившите компании на фона на световното разпространяване на ковид. През първите три тримесечия на 2020 година колосът за електронна търговия е осъществил чиста облага от 14,1 млрд. долара, което е растеж от 69% по отношение на същия интервал на миналата година. Именно заради това нарастване на онлайн покупките, през 2020 година връщането на артикули в Съединени американски щати е нараснало със 70% спрямо миналата година. Само последната коледна акция е мобилизирала 3 млрд. пакета в страната, от които се чака да бъдат върнати 23%, написа. 

Amazon и Walmart към този момент са пробвали други ограничения за ограничение на разноските за връщане, като да вземем за пример улеснение на връщането на незадоволителната покупка във физически магазини посредством дигитален код. Тази алтернатива е доста по-евтина от връщането по пощата, икономисва до 20% от разноските, само че потребителите, лимитирани от пандемията, не са се приспособили напълно към тази опция. Засега се налага опцията клиентът да резервира продукта. Засилва се и вътрешното наблюдаване за попречване на вероятни измами. 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР