Най-големите европейски енергийни компании са се възползвали от покачването на

...
Коментари Харесай

Европейските петролни компании излизат от кризата заради пандемията

Най-големите европейски енергийни компании са се възползвали от покачването на цените на петрола и регистрираха огромни нараствания на облагите през първото тримесечие. С тези резултати фирмите оставят зад себе си най-лошата част от провокирания от пандемията спад в търсенето на горива, оповестява Reuters.

Миналогодишното намаляване на търсенето принуди BP, Royal Dutch Shell и Equinor да понижат дивидентите. Освен това се постанова енергийните компании да се приспособяват към свят, стремящ се към ниски въглеродни излъчвания.

С цени на петрола, които потеглиха нагоре и се възвърнаха от минимума от 16 $ за барел през април 2020 година до към 67 $ през първото тримесечие, множеството от фирмите съумяха да върнат облагите си над равнищата, следени преди началото на пандемията от ковид.

Печалбата от 2.6 милиарда $ на BP за първото тримесечие на тази година надвишава тази от 2.4 милиарда през същия интервал на 2019 година и е с над 200% по-висока от тази за 2020 година Френската енергийна корпорация Total регистрира облага от 3 милиарда $ през първите три месеца на 2021 година, което е с 69% повече от тази за предходната година и 9% над тази за първото тримесечие на 2019 година

Норвежката компания Equinor разгласи облага за януари - март от 5.5 милиарда $, което надвишава предпандемичния ѝ финансов резултат от 4.2 милиарда $. Печалбата на Shell за същия интервал се е повишила с 13% спрямо предходната година, достигайки 3.2 милиарда $, само че все пак към момента не надвишава облагата от 5.3 милиарда $ за 2019 година
Дивидентите изостават
Въпреки възобновяване на облагите изплащанията на дивиденти и през първото тримесечие е под равнищата от преди пандемията. Изключение прави Total, която поддържа дивидента си постоянен през цялата пандемия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР