Най-големите енергийни корпорации на Запада добре греят ръцете си в

...
Най-големите енергийни корпорации на Запада добре греят ръцете си в
Коментари Харесай

Бенефициентите на антируските санкции

Най-големите енергийни корпорации на Запада добре греят ръцете си в санкционната война против Русия

Отдавна е ясно, че антируските наказания като „ бумеранг “ удариха и стопанските системи на западните страни. Това се изрази в внезапно повишение на инфлацията, понижаване на така и така ниските темпове на икономическо развиване и явен спад на действителните приходи на жителите.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в края на 2022 година приходите на популацията като цяло за 38 страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз са намалели с 3,8%. Това е оптималният спад за целия интервал на водене на тези калкулации. Най-значително понижение има в Съединени американски щати - с 6%.

В някои страни растежът на Брутният вътрешен продукт през последната година беше просто алегоричен. Така в Съединени американски щати нарастването е едвам 1,8%. За 2023 година Организацията за икономическо сътрудничество и раз дава прогнози, съгласно които в доста страни те ще бъдат малко над нулата, Брутният вътрешен продукт на Германия ще намалее с 0,3%, Брутният вътрешен продукт на Англия с 0,2%.

Санкционният бумеранг докара и до увеличение на банкрутите. В Европейския съюз е имало 24,2% повече молби за банкрут през 2022 година спрямо 2021 година

Доскоро имаше усещането, че в страните от груповия Запад всички са потърпевши по един или различен метод от санкционния бумеранг, че в действителност съвсем няма облагодетелствани, като се изключи фирмите от военно-промишления комплекс.

През март обаче започнаха да се появяват финансовите доклади на огромни и най-големи западни компании, от които излиза наяве, че кръгът на западните бенефициенти от санкционната война е по-широк, в сравнение с предполагахме. Корпорациите за горива и сила заслужават особено внимание.

Такива експертни оценки са се появявали и преди. „ Ведомости “ означиха през декември предходната година: на фона на енергийната рецесия на Запад приходите (продажбите) на 40-те най-големи горивни и енергийни корпорации в Съединени американски щати, Канада и Европа през 2022 година ще надвишат $3,6 трилиона През 2021 година тази цифра е равна на $2,4 трилиона, като растежът ще бъде 48%. В Топ 40 по чисти доходи /чиста печалба/ би трябвало да се усилят от $174 милиарда през 2021 година до $336 милиарда, съвсем удвояване.

През януари Bloomberg цитира свои източници, съгласно които предходната година Exxon Mobil Corp (САЩ), Chevron Corp (САЩ), Shell (Обединеното кралство-Холандия), Total (Франция) и BP (Обединеното кралство) са осъществили облага от 198,7 милиарда $, което е с 50% повече от предходния годишен връх, подложен преди повече от 10 години.

А оня ден медийният запас „ Равенство. Медиия “ разгласиха резултатите от активността на 50 водещи западни корпорации в енергийния бранш. Корпорации от Австралия, Япония и Южна Корея са добавени към листата на топ 40, който се появи в обявата на „ Ведомости “.

А първите 10 (по отношение на приходите) бяха: 1) Exxon Mobil Corp, 2) Shell, 3) Total, 4) BP, 5) Chevron Corp, 6) Marathon Petroleum, 7) Valero Energy, 8 ) Phillips 66, 9 ) Equinor, 10) Eni. Петте фигури в челната десетка са американски корпорации (номера: 1,5,6,7,8). Останалите пет са европейски.

Топ 50 на енергийните корпорации на Запад усилиха приходите си от $2,6 трилиона през 2021 година до $3,9 трилиона през 2022 година Това е растеж от 46%. Нетните облаги на топ 50 се усилиха от $187 милиарда на $387 милиарда, или със 102%. С други думи, облагата се е удвоила.

Всички играчи в топ 10 са нараснали пазарната си капитализация. Към 31 декември 2021 година общата капитализация на топ 10 е $2,07 трилиона.Към 31 декември 2022 година тя се е нараснала до $2,69 трилиона, или с 30%.

Лидери по капитализация са американските Exxon Mobil ($472 млрд.) и Chevron ($323 млрд.). Увеличението на капитализацията на двата американски колоса беше доста впечатляващо: надлежно с 82% и 43%. Което е доста по-високо от междинното нарастване в топ 10. По-подробни числа не е мъчно да се намерят в Интернет.

Най-големите енергийни корпорации на Запада съумяха доста добре да си „ сгреят ръцете “ в санкционната война против Русия.

Струваше ни се, че фирмите от страните от ОПЕК и Русия завоюваха обичайно от енергийната рецесия, провокирана от антируските наказания. Наистина ли. Saudi Aramco се смята за най-голямата петролна корпорация в ОПЕК. В края на предходната година чистият й приход възлиза на 161,1 милиарда $ по отношение на 110,0 милиарда $ през 2021 година Ръст от 46%. Много добра динамичност. Но в края на краищата облагата на западните топ 50 се удвои предходната година.

Смятаме, че съветските енергийни компании също регистрираха рекордни числа предходната година. Приходите на Газпром през 2022 година са се нараснали с 25%: от 6,4 на 8 трилиона рубли. В същото време чистата облага спадна от 2,7 до 0,75 трилиона рубли. Приходите на Роснефт през 2022 година са се нараснали с 3% (до 9 трилиона рубли), облагата - с 8% (до 0,9 трилиона рубли). Руските компании наподобяват доста скромни на фона на топ 50 на западните корпорации.

От енергийната рецесия завоюваха повече не корпорациите от страните от ОПЕК и Русия, а западният бизнес, изключително американските корпорации. Както се отбелязва в информацията на „ Равенство. Медия ”, „ Американските корпорации печелят повече, 27 горивно-суровинни колоса са нараснали със 137% чистата си облага, а европейските – 60%.

Доходността на първите нараства до 12,1%, а в Европа - до 7,7%. За съпоставяне: предходната година рентабилността на Газпром беше 9,3%, до момента в който на Роснефт беше 9,0%. Малко по-висока от тази на европейските, само че по-нисък от американските енергийни корпорации.

Американските корпорации завоюваха предходната година най-вече за сметка на Европа. Руският вицепремиер Александър Новак сподели, че американският " полутечен природен газ се доставя в Европа на цени четири пъти по-високи от тези за вътрешно ползване за индустриалците в Съединените щати ". И министърът на енергетиката на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм, говорейки на енергийната конференция Ceraweek в Хюстън, Тексас през март, означи, че Съединени американски щати са укрепили съществено позицията си на международен експортьор на енергийни запаси през последната година.

По мнението на специалистите, предходната година Европейският съюз е претърпял финансови загуби заради закупуване на енергийните запаси на по-висока цена в размер на над 1 трилион евро. Повечето от тези средства са изтекли оттатък океана.

Някои специалисти считат, че след окончателното изтласкване на съветския нефт и съветския газ от Европа ще се открият устойчиво високи цени на европейския енергиен пазар. Европейският пазар ще бъде разграничен сред американските и европейските енергийни колоси въз основата на картелен сговор. Имаше едно време петролният картел „ Седемте сестри “, и интензивно действаше в целия свят. За известно време той изчезна от погледа, само че в този момент се разсъни и е подготвен още веднъж да хване в клещите си страните от Стария свят.

Петролните корпорации на Запада явно са основни бенефициенти от санкционната война против Русия. Може би те са освен бенефициентите, само че и основателите на тази война.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР