Най-големите български строителни компании и фирми от Италия и Турция

...
Най-големите български строителни компании и фирми от Италия и Турция
Коментари Харесай

Жестока конкуренция за отсечката на АМ Струма през Кресненското дефиле

Най-големите български строителни компании и компании от Италия и Турция са претенденти да строят автомагистрала “Струма” през Кресненското дефиле. Офертите бяха отворени в петък (15 февруари), а търгът притегли рекорден интерес - евентуално и заради това, че е един от най-скъпите пътни планове у нас, тъй като индикативната стойност на публичната поръчка е 444 796 305 лева без Данък добавена стойност, написа в. " 24 часа ".
Спечелилият поръчката ще би трябвало да я извърши за 1556 дни, като за това време би трябвало хем да изготви плана, хем да извърши фактическото създаване на сектора. Но конкуренцията е огромна - 27 компании, обединени в консорциума, желаят да завоюват.
Само една компания обаче взе участие сама - " ГБС Инфраструктурно строителство ". Другите огромни български компании, които желаят поръчката, работят в обединявания. " Джи Пи Груп ", която напълно скоро подписа контракт за градежа на тунел " Железница " отново на " Струма ", играе с още няколко родни компании. Български е консорциумът, воден от “Хидрострой”, която сега построява права от автомагистрала “Хемус”. Български обединявания са и тези, в които са “Трейс груп”, “ПСТ Груп”, “Грома холд” (бившата " Агромах " ).
Сред претендентите за автомагистралата през дефилето са и турските “Дуйго” и “Доуш” в обособени консорциуми. “Дуйго” завоюва поръчка за част от жп линията Елин Пелин-Костенец - най-сложния и безценен сектор от Елин Пелин до Вакарел. Офертата бе за 498,9 млн. лв. без Данък добавена стойност. Турската компания в консорциум построява и найголямо летище в света - “Ататюрк” в Истанбул. “Дуйго” бе и кандитат за тунел “Железница”, само че не бе класирана. Компанията има 400 машини и е с личен състав от над 2 хиляди души. “Доуш” пък в консорциум бе един от строителите на втория лъч на метрото в София, като построи сектор на стойност 329 млн. лева “Доуш” направи и тунел, свързващ всички метростанции на третия лъч, който се построява сега. Турската компания направи и сектора от автомагистрала “Тракия” сред Карнобат и Бургас.
Италианската “Тодини”, която е измежду претендентите, също е позната в България. Тя взе участие в надпреварата за тунел “Железница”, само че също не бе класирана, а преди този момент се включи в търга за една от другите прави на “Струма”. Компанията е учредена след Втората международна война. Първият контракт в чужбина е в Алжир и в Източните Балкани. От компанията показват, че по-късно са почнали работа в още страни, измежду които и България. Дружеството оперира и в Централна Азия и Африка. Участвало е и в градежа на здания и уреди, свързани с Олимпийските игри през 2004 година
Словашката “Вахостав-СК” е един от относително новите играчи по пътни планове, които се афишират у нас. Компанията подчертава върху създаване на пътища, мостове и тунели и железопътни коридори. Фирмата е една от трите най-големи строителни компании в Словакия. Тя е и един от шестимата претенденти за строителството на лот 2 от пътя Мездра - Ботевград.
Днес, 19 февруари, в АПИ ще бъдат отворени офертите и за втория лот от сектора сред Кресна и Крупник. Той е с дължина от 10,4 км, включен е и обходният път на Кресна, който е 5,5 км. При обхода на града ще бъде построена и площадка за отдих с електричество, вода и канализация. От нея ще има и връзка с Кресна. В правата ще бъдат издигнати 4 тунела с обща дължина от близо 2 км. Те ще са с съоръжения и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветяване, ръководство на придвижването и други. Ще има и 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, както и 9 надлези и подлези. Чрез пътен възел “Кресна” ще се обезпечава достъпът в посока Кулата и София. Индикативната стойност на публичната поръчка за лот 3.2.2 е 430 525 209 лева без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 1556 дни и включва времето за планиране и строителство. Парите идват от Европейски Съюз и националния бюджет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР