Най-големите български фирми, поддоставчици за автомобилостроенето, спират временно работа. Мерките срещу

...
Най-големите български фирми, поддоставчици за автомобилостроенето, спират временно работа.
Мерките срещу
Коментари Харесай

Ключови машиностроителни заводи спират временно производство

Най-големите български компании, поддоставчици за автомобилостроенето, стопират краткотрайно работа.

Мерките против ограничението на разпространяването на ковид са затруднили извънредно доста работата им. Голяма част от работещите живеят на 70-80 км от заводите, а поради ограничаващите ограничения не може да се осъществи  превоза им.

Втората причина, която попречва работата на българските производители на части за автомобилостроенето, са нарушените доставки на съставни елементи и експедиции на подготвена продукция, само че най към този момент затворените автомобилни концерни в Европа, за които работят нашите компании.

Производителят на кабелни системи " съдебна експертиза Борднетце - България ", който е благосъстоятелност на японската Sumitomo Electric, още преди пет дни спря краткотрайно производството в заводите си в Карнобат и Мездра. Ръководството разгласи, че възобновява работа на 5 април, само че е доста евентуално този период да се удължи. Заводите, в които работят 2900 души, извършва поръчки за групата Volkswagen, която затвори европейските си фабрики поради ковид. В заводите в Мездра и Карнобат все пак ще се извършват с най-малък брой чиновници само малки планове по самостоятелен график.

По данни на Българската камара по машиностроене още четири компании от автомобилната промишленост стопират работа.

Русенската „ ВИТТЕ Аутомотив “ , производител на системи за заключване в автомобилния отрасъл, към този момент е пуснала 60% от личния състав си в отпуск, а от 30 март стопира цялото произвеждане, към този момент за две седмици. В завода работят близо 1300 души. Опасенията на управлението са, че китайските поддоставчици възвръщат производството си, а поддоставчиците от Мексико, които са техни съперници, не са спирали работа. Така вероятността да бъдат изместени от тях е доста огромна.

Още една русенска компания " Линамар България “, благосъстоятелност на „ Монтюпе “, откакто в началото заяви, че стопират работа от 6 до 10 април, в този момент е решила да затвори още от през днешния ден.

„ Язаки “ обяви преди дни, че стопира трите си завода в Димитровград, Сливен и Ямбол до 5 април. Спирането на активността визира към 2400 чиновници в индустриалната база в Димитровград и към 3250 чиновници в комбинираните производствата в Сливен и Ямбол. От компанията показаха с трудовите органи и с представители на чиновниците, са договорили най-хубавия метод всички налични благоприятни условия на трудовото законодателство.

Още една основна компания с два завода у нас, следва да разгласи прекъсване на производството, оповестяват от Българската камара по машиностроене, без да показват коя е тя.

Военният цех " Арсенал " в Казанлък , първи разгласи краткотрайно прекъсване на производството и разпусна в неплатен отпуск своите близо 8000 служащи. Няколко дни по-късно управлението реши, че 2000 от тях ще бъдат съкратени.

Без работа остават и заводите от корабостроенето.

„ Бургаска корабостроителница “  има договор с Русия за ремонт на кораби по график, само че съветските експерти, които би трябвало да участват и съветват дейностите по ремонта, не могат да дойдат в България. Договорът за ремонт на съветски кораби не е преустановен, само че осъществяването му се отсрочва несигурно във времето. Забавят се и периоди за доставка на материали от западните страни - вместо за 10-12 дни доставките стават за 20-25 дни.

Най-големият кораборемонтен цех „ Одесос “ във Варна в момента довършва ремонта на транспортен съд, само че не е ясно по кое време и по какъв начин ще дойдат други кораби за ремонт, за които има контракт. Отново повода е невъзможността чуждстранните специалсти, които контролират ремонта, да пътуват.

„ Корабно машиностроене “ във Варна стопира работа за две седмици, защото не може да експедира направена продукция за Италия.

В тежка обстановка са и редица компании от другите подсектори на машиностроенето. Не е изключено обособени производства да бъдат изнесени в други страни, разясняват от Браншовата камара по машиностроене. И упорстват страната да се намеси и да предприеме по-сериозни избавителни ограничения от към този момент представените - виж тук и тук.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР