Най-драматичните събития в Стремската долина в навечерието на Освобождението на

...
Най-драматичните събития в Стремската долина в навечерието на Освобождението на
Коментари Харесай

Кметът на Сопот брани родното място от башибозук

Най-драматичните събития в Стремската котловина в навечерието на Освобождението на България от турско иго ще оживеят на 2 март в Сопот.  Близо 100 членове на сдруженията „ Хайдути ” и „ Традиция ”, както и доброволци от града и региона ще се включат в най-мащабната възстановка, правена до момента в района. В продължение на 30 минути ще гърмят пушки и оръдия, ще се чува тревожният кънтеж на църковната камбана, ще горят къщи, ще се водят яростни сражения. Сценарист на представлението е кметът на Сопот Деян Дойнов, самият той ще играе селяндур от някогашната  Бяла църква и ще брани родното място от нахлуващия башибозук.

Възстановката обгръща три трагични момента от историята на Сопот и Стремската котловина - трагичните месеци на Страшното от юли до декември 1877 година, когато башибозушки орди нахлуват в освободените селища и ги подлагат на нечувано заличаване.  Сред жертвите е и бащата на Иван Вазов - Минчо Вазов. Той е бил заклан край Сопот пред очите на невръстния си наследник Владимир, който по-късно става героят от Дойран.

В петък жителите и гостите на Сопот ще съпреживеят яростните сражения сред турска войска  и башибозук от една страна и бранителите на градчето от друга.

Освобождението на Сопот  и долината идва с отряда на ген. Павел Петрович Карцов, минал в жестоката зима непроходимия при снежни условия Троянски проход. Когато неговите бойци влизат в Сопот, цялото население излиза да ги посрещне. Те галеха шиите на изтощените им коне и плачеха и се смееха от наслада, ще напомни дикторът.

Честването на националния празник на България в Сопот стартира нощес. В   къщата-музей „ Иван Вазов ” на локалната аудитория гостуваха потомци на опълченци от Подбалкана. В петък, 2 март, от 15,30 часа  музеят ще бъде хазаин на  среща с проф. Боян Биолчев.  След това, към 17,50 часа, стартира възстановката. Мястото, където ще се развият дейностите, е Западният парк на Сопот, където наскоро бе възобновен незабравим знак, обозначаващ  посрещането на ген. Павел Карцов.

В 19,00 часа  на площад „ Иван Вазов ”  започва  тържествена заря инспекция. На 3 март в 10,00 часа на площада  ще се организира обред по издигане на националното знаме
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР