Най-добрият резултат, на който се надявам след трите седмици нови

...
Най-добрият резултат, на който се надявам след трите седмици нови
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: при ефект от мерките първо ще заработят ясли и градини

Най-добрият резултат, на който се надявам след трите седмици нови ограничаващи ограничения, е понижаване на заболяемостта с 30 - 35%, само че това е мъчно изпълнимо, сподели през днешния ден пред Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той добави, че щабът би бил удовлетворен и на постигане на плато, т.е. прекъсване на растежа на заболелите и умрелите.

Кунчев разясни, че в случай че това се случи, първото разхлабване на ограниченията ще се изрази във връщане на децата в ясли и детски градини, както и на учениците до четвърти клас в това число.

Според него няма закъсняване на взимане на ограниченията. " На база, това което беше признато като прагове, ограниченията се взимаха, като се доближиха те ", уточни Ангел Кунчев. Той добави, че ограниченията е можело да се вземат и по-рано, и да са по-строги, само че следствията са щели да бъдат неподходящи.

" Има два огромни казуса - дефицитът на фрагменти и недоверието в системата, което поражда съмнение в ограниченията и тяхното несъблюдение. При това състояние и по-рано да бяха признати, и по-строги да бях, изгодата нямаше да е огромна ", счита специалистът.

В отговор на въпрос, за контрола на хората под карантина, доцент Ангел Кунчев сподели, че в огромна част от Европа карантината и самоизолирането са доброволни процеси. В България обаче се чака смяна в закона за здравето, с цел да може информацията, че на даден човек се постанова сходно ограничаване, да се изпраща като SMS, по електронната поща или с позвъняване по телефона. " Това ще разреши да се оправят по-успешно сътрудниците от РЗИ ", счита Кунчев.

Той акцентира, че скритата заболеваемост е приблизително към 10-15%, тъй като хората с позитивен резултат след антигенен тест не си вършат PCR, с цел да избегнат ограничаващите ограничения. Ангел Кунчев добави, че поради това се обмисля всеки позитивен антигенен тест да бъде доказан с PCR, за сметка на страната, след което да се задействат всички следващи ограничения.

Като проблем Ангел Кунчев уточни, че на пазара има доста разнообразни антигенни проби, като при някои достоверността е 30-40%, до момента в който при други е над 99 а 100. " В България има 40-50 компании които оферират такива и те не са равностойни ", сподели специалистът.

Кунчев заключи, че страната е закупила значителен брой антигенни проби. " В момента сме в процедура по обезпечаване на 1 млн. теста, тъй че да сме сигурни, че всеки ще има достъп до тях ", добави той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР