Най-добрият енергиен микс за България е от възобновяеми източници, системи

...
Най-добрият енергиен микс за България е от възобновяеми източници, системи
Коментари Харесай

Директорът на ЕСО: Най-добрият енергиен микс за България е от възобновяеми източници, системи за съхранение и ядрени централи

Най-добрият енергиен микс за България е от възобновими източници, системи за предпазване и нуклеарни централи, това разяснява в предаването " Седмицата " на Дарик Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор.

„ Европа е неподготвена, тъй като т. нар „ Зелена договорка ”или „ Зеленият преход ” не се ръководи вярно, не беше квалифициран вярно. Насочиха се доста средства в подпомагането на инсталирането на нови мощности, които да заместятконвенционалните базови мощности. Никой не обърна внимание на мрежите, на преносните и разпределителни мрежи в Европейския съюз. Това основава съществени проблеми по присъединението на възобновимите мощности, по тяхното ръководство и по ефикасното потребление на създадената възобновима сила ”, разяснява Цачев.

Според Цачев факторът война ще отсрочи зелената промяна. По думите му през последните 12-13 години Европа е пренасочила всичките си базови мощности към изработката на нови газови централи.„ В момента с войната сред Украйна и Русия и казусът с газовите доставки - това дава своето отражение освен върху сигурността на доставките, само че и върху цената на електрическата сила ”, добави Ангелин Цачев.

Той посочи, е мъчно е да се каже какъв би трябвало да е енергийният микс за Европа., защото всяка една страна има своите дадености, които обуславят това.

Според Цачев, с цел да продължим да сме съответни към 2050 година, когато би трябвало да имаме цялостна декарбонизация на стопанската система си,енергийният ни микс би трябвало да стъпи на три технологии.

„ Най-удачен вид за страната ни са средносрочните технологии или помпено-акумулиращите централи. За дълготрайното предпазване, т.е. към този момент преобразуването на електрическата сила от възобновимите мощности в различен енергиен притежател, тов ае производството на водород и пренасочването му към браншовете на стопанската система, които все още употребява природен газ ”, сподели още Ангел Цачев.

Директорът на ЕСО обърна внимание, че съхранението на непотребната сила у нас посредством помпено-акумулиращи водноелектрически централи не е задоволително. „ На този стадий в страната имаме конфигурирани към 950 мегавата помпено-акумулиращи централи, само че поради огромния интерес за инсталиране на нови възобновими мощности мощности,заявленията при нас надвишиха 30000, този запас е непълен и би трябвало да бъде уголемен. Разширението би трябвало да стартира редом с вложението във възобновимите мощности. Иначе ще стигнем до един стадий, при който няма да можем да оползотворяваме дейно капацитета на създадената от възобновимите мощности електрическа сила ”, сподели още Цачев.

Той посочи, че енергетиката е тактика, която би трябвало да бъде въображаема 30 година напред.„ Политическите лобита би трябвало да стоят малко встрани от тази тактика. Трябва да имаме ясна визия какво вършим до 2050 година какъв е енергийният ни микс, по какъв начин развиваме преносните и разпределителните си мрежи ”, добави шефът на ЕСО.

„ Енергията в идващите 30 години ще има все по-важна роля освен в живота на хората, само че и в развиването на цялата стопанска система. Всички технологии са свързани с потреблението на електрическа сила.Ще понижават индустриални процеси, насочени към природния газ и ще се усилва потреблението на електрическа сила ”, уточни той.

Ангелин Цачев цитира проучване на Организацията на електропреносните оператори в Европа, съгласно което с навлизането на електрическите автомобили самоза България се чака до 2030 година да има към 200 хиляди електрическия автомобил, до 2040 година към 2 млн., а до 2050 година – към 3,5 млн.„ Като 3,5 млн. автомобила ще употребяват към 15 тераватчаса електрическа сила. Това е производството на АЕЦ „ Козлодуй ” за една година ”, разясни той.

По думите му даже и 1/3 от тези 30000 поръчки да бъдат построени страна ни ще има сериозен проблем с реализацията на създадената сила от възобновимите мощности. Заради това ЕСО предлага уголемение на общата европейската мрежа.„ Изграждане на нова мрежа, която да ни даде опция да свържем районите в Европа и да обменяме в действително време възобновима сила ”, добави той

Директорът на ЕСО изясни, че двата метода, които могат да оползотворят оптимално дейно създадената възобновима сила са тя да бъде трансформира в зелен водород, а вторият е силата да стигне до консуматори в разнообразни райони на Европа посредством създаване на нова мрежа с задоволителен потенциал.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР