Най-добрият български скиор Алберт Попов за четвърти път през сезона

...
Най-добрият български скиор Алберт Попов за четвърти път през сезона
Коментари Харесай

Алберт Попов е 19-и в Шладминг

Най-добрият български скиор Алберт Попов за четвърти път през сезона завоюва точки в Световната купа по алпийски ски и за четвърти път се вреди в топ 20, този път в класическия нощен слалом в австрийския зимен център Шладминг. Аби даде 26-о време в първия манш и записа пето присъединяване във втори рунд в тази дисциплинираност през акцията 2019/20, като единствено във Венген той не финишира във втория манш, а при второто си втурване съумя да навакса 7 позиции и приключи 19-и. Той спря хронометрите на 1:44.35 и завърши с 1,98 секунди закъснение от спечелилия Хенрик Кристофершен (Нор), който е и лидер в класирането за дребния бистър глобус. Попов съблюдава наклонността да кара доста по-бързо във вторите маншове, като на пистата „ Планай “ даде пето време във второто си излизане на трасето. Той към този момент има 67 т. и е 28-ми в класирането за дребния бистър глобус в дисциплината.
Така след сполучливите представяния във Вал д‘Изер (12-и), Загреб (18-и) и Мадона ди Кампилио (13-и) Алберт влезе и в Шладминг в зоната на точките през актуалната акция и от ден на ден се утвърждава в елита на най-техничната дисциплинираност. Другият българин в стартовия лист Камен Златков даде 47-мо време в първия манш от 72-ма участници.
Домакините от Австрия се надяваха на трети следващ домакински успех, само че Марко Шварц не можа да продължи поредицата на отказалия се именит скиор Марсел Хиршер, макар че завоюва по впечатляващ метод първия манш – той имаше задатък от 0,14 секунди пред Кристофершен, макар че се спусна, когато горната част на пистата бе мощно замъглена.
Вторият манш обаче се трансформира в призрачен сън за него още в самото начало, когато след груба неточност натрупа пасив от над 5 секунди и в последна сметка бе дисквалифициран малко преди финала.
Кристофершен има към този момент 17 победи за Световната купа на сметката си, изпреварвайки Марк Жирардели (16) на четвърто място във безконечната ранглиста по този индикатор, като Хиршер е трети с 32. Това е и негов четвърти успех в нощната класика в Шладминг след 2014-а, 2016-а и 2017-а, а единствено австриецът Бенямин Райх има толкоз победи в този курорт. Кристофершен също по този начин стана единственият играч с най-малко една победа в слалома през последните 7 календарни години. Победата е общо 21-ва за него в Световната купа, а измежду норвежците повече от него имат единствено величията Аксел Лунд Свиндал (36) и Шетил Янсруд (23), а Шетил Андре Омод има също 21.
Друг от любимците в най-техничната дисциплинираност Алекси Пентюро приключи на втора позиция в Шладминг с пасив от 0,34 секунди, тъкмо както предходната година, когато отстъпи само на Хиршер. Трети се подреди спечелилият в 3 от предходните 4 слалома Даниел Юл (Ивейц) с закъснение от 0,83 секунди, като на същите места бе и в предходните си две спускания в Шладминг.
Поздравления за блестящото си каране във втория манш в нощната класика заслужи младата френска звезда Клеман Ноел, който се класира на ръба с 30-о време в късния следобяд, само че бе най-бърз във втория сегмент и по този начин приключи на четвърта позиция на 0,99 от спечелилия. Топ 10 допълниха Симон Маурбергер (Ит), Алекс Винацер (Ит), Кристофер Якобсен (Шв), Дейв Райдинг (Вбр), Себастиан Фос-Солевог (Нор) и Рамон Ценхойзерн (Швейц). Протестираща дама по нищожно облекло пък мина финала пред Винацер и поради нея той остана с усещане, че повежда в класирането. От уредниците обаче незабавно дадоха действителното време на италианеца, което се оказа, че е трето все още. Полицаи влязоха на трасето и изведоха протестиращата жена.
В класирането за дребния бистър глобус в дисциплината слалом продължава да води Кристофершен с 552 т., следван от Юл 495 и Ноел 450. В генералното класиране за Световната купа норвежецът е водач с 841 т., следван от Пентюро 722 и Александър Омод Килде 700.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР