Най-добрите лихви по депозити у нас откриваме при нива от

...
Най-добрите лихви по депозити у нас откриваме при нива от
Коментари Харесай

Къде по света ипотечните кредити са най-евтини и къде сме ние?

Най-добрите лихви по депозити у нас откриваме при равнища от 0.9% на годишна база. В среда на инфлация от към 3% на годишна база (и над този % през последните месеци), депозантите на процедура губят от покупателната мощ на парите си. Това обаче не ги стопира да държат рекордни по мярка средства в родните финансови институции.

И в случай че мислите, че това е изцяло нелогично, то помислете от тази позиция. Не единствено родните депозанти губят. Лихвите в международен мащаб са при рекордно ниски равнища, като са негативни в огромна част от Европа.

Отрицателни лихви обаче, получават освен депозантите в доста райони по света, само че и държателите на облигации. Следствие на опасенията за положението на международната стопанска система и финансовите пазари, участниците на финансовите пазари бързат да се насочат към най-сигурните вероятни активи - държавните облигации.

Тенденцията е толкоз мощна, че сумата на държавните облигации с негативни лихви доближи рекордна стойност. По-точно - цели 12 трилиона $, съгласно данни на капиталовата банка Barclays. Това е най-голямата сходна стойност от средата на 2016-та година, когато Англия гласоподава за сензационното решение да напусне границите на Европейски Съюз и централната банка на страната пусна още веднъж програмата си за назад изкупуване на активи.

Какво значат негативните лихви? Това значи, че вложителите дават своите средства, знаейки, че ще получат по-малко в бъдеще (ситуация сходна на тази при депозитите у нас, в случай че се вземе поради инфлацията)! Какво стимулира вложителите да вършат това - страхът, че останалите капиталови други възможности могат да им донесат надалеч по-големи загуби.

Нещо повече, неотдавна достигнахме до ново невиждано равнище - негативни лихви по 10-годишни ипотечни заеми в Дания.

Третата по величина банка в Дания - Jyske Bank разгласи, че клиентите към този момент ще могат да изтеглят 10-годишен ипотечен заем с рента - 0.5%, което значи, че клиентите ще изплащат по-малко от заетата сума.

Годините на облекчения от централните банки по света на процедура оказаха низходящ напън върху лихвите по целия свят. Това е най-силно изразено в Европа, където комбинираният лихвен % за жилищно кредитиране в еврозоната е понижен до 1.65% през юни, най-ниската от началото на записите през 2000 година

Докато някои райони се съпротивляват на наклонността, разноските на заеми са при, или покрай дъното в доста от основните стопански системи по света.

Средната рента по 30-годишните ипотечни заеми е при равнище от 3.6%, което въпреки и най-ниското равнище от 2016-та година насам, към момента е надалеч над лихвите в доста от страните от " Стария континент ".

Резултатът от скока в търсенето на парцели в Съединени американски щати - покачване на ипотечните заеми до равнище от 9.41 трилиона $ през второто тримесечие на годината, надминавайки пика доближат през 2008-ма година, преди старта на ипотечната рецесия.

Ползите от ниските лихви за купувачите на жилища обаче, са заглушени в градове като Ню Йорк и Сан Франциско, откакто взривът в цените на парцелите докара до дефицит на жилища на налични цени.

Как стоят нещата в България?

Според данни на Българска народна банка към края на месец май междинните лихви по жилищните заеми са при равнища от 3.16%, при 3.45% година по-рано. В същото време кредитирането пораства с по-бързи темпове. Към края на петия месец на годината ипотечните заеми са се нараснали с 11.7% на годишна база до 10.984 милиарда лв., при растеж от 9.8% през същия месец на миналата година.

Това значи, че за последните 12 месеца заемите са нарастнали с 11.7%, или повече от 1.1 милиард лв.. Безспорно, фактор за това е било и понижението в лихвените ставки.

Каква е обстановката на останалите основни имотни пазари в Европа?

Франция

Ставките на ипотечните заеми във Франция доближиха приблизително 1.39% през юни, сочат данните на Bank of France. Банковата промишленост в страната е извънредно конкурентоспособна: доста кредитори се пробват да примамват клиенти с по-евтини предложения.

Германия

Нивата на ипотечните заеми в Германия също доближиха исторически ниски равнища през тази година, като междинният 10-годишен заем сега е с годишна рента от 1%. Някои кредитори оферират ставки към 0.5%, съгласно Interhyp, уеб страница за съпоставяне.

Перспективата за по-нататъшно намаление на референтните разноски по заеми може да докара до още по-ниски равнища на ипотечните проценти. Това обаче може да има лимитирано влияние върху пазара на жилища - единствено 46% от германците са притежатели на жилища, в съпоставяне със междинния за Европейски Съюз - 69%.

Англия

Процентът на двугодишна закрепена ипотека във Англия падна единствено с 8 базисни пункта от януари до юли спрямо спад от 38 базисни пункта при двугодишните суапове.

Една от аргументите за това, споделя Марк Гилбърт от Bloomberg Opinion, е, че регулаторната група на Bank of England е обезкуражила кредиторите да се пробват да завоюват пазарен дял посредством облекчение на стандартите, тъй като е загрижена за финансовата им мощ.

Унгария

Разходите за ипотека са много високи в Унгария, тъй като регулаторите насочиха съвсем всички кредитополучатели надалеч от по-евтините (но не толкоз сигурни) заеми с плаваща рента. 10-годишната ипотека с закрепен лихвен % понастоящем е към 5%, спрямо лихвите на паричния пазар покрай нула.

Привличането на сигурността бе засилено от мемоари за ипотечната рецесия и тегленето на заеми в швейцарски франкове, които доведоха до сериозна неустойчивост на пазара, разследване на повишаването на франка. Милиони унгарци пострадаха от това.

Гърция

Ставките на ипотечните заеми в действителност са се повишили в Гърция, обременени от държавните и корпоративни задължения. Средният заем за жилище с плаваща рента е при равнища от 3.08% през юни, нарастване с 11 базисни пункта по отношение на година по-рано.

Хонг Конг

Ипотечните проценти също се повишават в Хонконг, защото политическата рецесия отслабва апетита за заеми. Както HSBC Holdings Plc, по този начин и Standard Chartered Plc усилиха ефикасните ставки с 10 базисни пункта до 2.48% през юли, съгласно Bloomberg Intelligence.

Сингапур

DBS Group Holdings Ltd., най-голямата банка в Сингапур, предлага тригодишна ипотека с закрепен лихвен % от 1.89% през първата година, като се усилва до 2.18% през втората и третата година. Заемите с плаваща рента се дават при равнища от към 1.13% над лихвите по депозитите.

Лимитите за заеми бяха затегнати предходната година, с цел да се избегне нов заможен балон. Цените на жилищата се възвръщат, откакто задграничните купувачи се завръщат на пазара, като продажбите на частни жилища скочиха до най-високото си равнище от осем месеца през юли.

Япония

Политиката на Банката на Япония поддържа заемите за жилища на налични равнища. 10-годишна ипотека с закрепен лихвен % може да бъде взета при 0.65%, а Sumitomo Mitsui Trust Bank предлага ставка от едвам 0.53%.

Това подтиква покупките на парцели и цените в по-големите градове, което оказва помощ на подтиснатите цени на парцели след пукането на имотния балон през 1991-ва година.

Цените на жилищата в по-широката зона към Токио се покачиха с 1.3% предходната година, до момента в който тези отвън огромните градски региони нарастнаха с 0.2%, в първия си растеж след 27 години. Въпреки това в цялата страна цените са едвам 38% от равнищата им от 1991 година, съгласно формалната статистика.

Австралия

Ипотечните ставки паднаха към 40 базисни точки за последната една година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР