Най-добрите бижутери превръщат кутиите за тютюн в истински произведения на

...
Най-добрите бижутери превръщат кутиите за тютюн в истински произведения на
Коментари Харесай

10-те най-разкошни табакери на руските царе

Най-добрите бижутери трансформират кутиите за тютюн в същински творби на изкуството.

От тях може да се научи доста за притежателите, за значими събития и даже за любовни възходи и падения.
Табакера в жанр Лудвиг XVI
 Музей на „Фаберже“

Изящната работа на занаятчия Михаил Перхин, работил във компанията на Карл Фаберже, е един тип „отговор“ на Александър III на въпроса дали съветските бижутери могат да основават неща не по-лоши от френските си сътрудници. Перхин взема за основа табакера на Жозеф Етиен Блерзи от сбирката на Екатерина II и основава своя лична разновидност. Той украсява златната кутия със зелен гланц, а върху капака слага гланц, на който са изобразени Венера и Купидон, заобиколен от пръснати диаманти. Работата на съветския занаятчия се оказва толкоз грандиозна, че императорът подрежда тя да бъде пренесена дружно с френския оригинал в Ермитажа.
2. Табакера „Кабинет на сибирските камъни“
 Ермитаж

Екатерина II буйно обича тютюна и табакери е имало безусловно на всички места. Изящно украсените кутийки стават по време на императрицата не просто фешън предмет, само че и превъзходни творби на изкуството. В нейната сбирка има табакери безусловно на всякаква тематика и за всеки случай. Например „Кабинетът на камъните“ са кутийки, обсипани със скъпоценни камъни. Една от тях е отдадена на благосъстоянието на недрата на Русия. Тя е направена от Давид Рудолф през 1780-те години. Петербургският занаятчия слага на стените на табакерата ахати и разноцветен яспис, а вътре – герба на Сибир. В центъра на капака, обкръжена от топази и аметисти, погледът притегля ониксова камея с портрета на Екатерина II.
3. Табакера „Кабинет на източните камъни“
 Ермитаж

Когато човек гледа тази дребна движимост, мъчно си показва, че тя е била предопределена единствено за предпазване на тютюн. Може да се чете като книга, цялостна със загадки. Златната овална кутия, направена от виенски занаятчия, е украсена с 54 камъка: в центъра е подложен ахат, напомнящ царствения профил на Екатерина II. Наоколо са събрани „скъпоценни камъни, които Изтокът дава“ – диаманти, тюркоази, турмалини, аквамарини, гранати, изумруди, топази, лунни камъни. Заедно те образуват осемте сфери на Вселената, както си я показва Платон. Табакера е „опасана“ с медальони с изображения на римски императори. Изненадите обаче не свършват дотук: дъното също е картина от скъпоценни камъни, или по-скоро, безконечен календар. Върху синя емайлирана поставка са сложени минерали, символизиращи Луната, Слънцето и месеците от годината.
4. Табакера с портрет на султан Абдул-Хамид
 Ермитаж

Табакерата е могла да бъде и хроника на значими събития. Завоевания и открития на нови земи, победи във войни – всичко това се отразява в дребните предмети. Така да вземем за пример във връзка на Кючуккайнарджийския мир сред Русия и Турция императрицата поръчва специфична табакера на Йохан Готлиб Шарф. Разпръснати диаманти блестят по синия гланц, а в центъра се вижда акварелен портрет на турския султан Абдул-Хамид в кожено покривало и тюрбан.
5. Табакера на Фридрих Велики
 Ермитаж

Много монарси събират табакери. Пруският крал Фридрих Велики също е буен колекционер. В сбирката на монарха има над 1500. Несъмнено тези дребни творби на изкуството са гордостта на Фридрих. Затова той постоянно ги подарява. На праплеменника си Фридрих Вилхелм III, дядо на Александър II и татко на императрица Александра Фьодоровна, той подарява табакера, направена от светлосив ахат, украсена с диаманти върху поставка от многоцветно фолио, нефрити и рубини. А той пък я подарява на Николай I.
6. Табакера на Екатерина II
 Ермитаж

Един от майсторите, които основават бижута за съветските монарси, е швейцарецът Жереми Позие. Той става велможа бижутер при императрица Анна Йоановна, прави обеци, брошки и скъпоценни „букети“ за Елисавета Петровна, а за Екатерина II – фамозната огромна императорска корона. Сред поръчките му има и табакери. За Екатерина II измайсторява златна табакера с обилен флорален фон. Капакът и стените са украсени с орнаменти, а диаманти образуват кошница, в центъра на която има огромно „цвете“ – сапфир.
7. Табакера с изображение с хрътките на Лизет
 Ермитаж

Медальонът с изображението на италианската хрътка Лизет е подложен върху табакера от немския бижутер Йохан Готлиб Шарф. Портретът е заобиколен от „дантела“ от диаманти и изумруди. Кучетата от тази порода са пристрастеността на Екатерина II. От 1770 година в нейните палати живеят грациозни италиански хрътки. Императрицата драговолно споделя за тях в писма, като от време на време се оплаква, че поради тях на кореспонденцията има мастилени петна. И в това време тя се оплака, че домашните ѝ любимци не могат да приказват.
8. Табакера-кораб
 Ермитаж

Тази табакера във формата на транспортен съд съпровожда Петър Велики при пътуването му до Фландрия и Англия: корпусът на галерата е направен от дърво и злато и декориран със сребро и фигура на ревящ лъв, а оръдейните отвори са от седеф. По план на бижутерите на J.P.M. той би трябвало да припомня на Петър I за началото на съветския флот и успеха в похода против крепостта Азов.
9. Табакера с портрет на графиня Козел
 Ермитаж

Кутиите за тютюн не просто са украсявани, само че и придават на орнаментите и изображенията особено значение. Табакерата може да бъде скъп подарък или пък да припомня за непростителен акт и даже да приказва за сантиментални връзки. Полският курфюрст Август II Силни подарява на Петър I скъпоценна кутия със сюжета „Леда и лебедът“. Златната табакера, направена от известния шведски занаятчия Карл Густав Клингстед, е богато украсена с орнаменти, диаманти и планински кристал. Пикантност на сюжета придава фактът, че в облика на Леда е изобразена любимката на Август II, графиня Козел.
10. Табакера с двоен похлупак
 Ермитаж

При императрица Елисавета Петровна тютюнът стана толкоз известен, че тя би трябвало да издаде декрет за възбрана на отварите в църквите. Собствената сбирка на Елизабет от табакери е впечатляваща – порцеланови и златни, обсипани с камъни и украсени с монограми и портрети на императрицата. Сред тях обаче има и напълно практични: табакера от лазурит е предопределена за два типа тютюн по едно и също време. Златна рамка разделя двете секции в центъра, придавайки на кутията по едно и също време изящен и церемониален тип.

създател: АННА ПОПОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР