Най-често срещаните кибератаки, в т.ч. фишинг атаките, достигнаха рекордно високи

...
Най-често срещаните кибератаки, в т.ч. фишинг атаките, достигнаха рекордно високи
Коментари Харесай

Проучване: 2021 е година на фишинга


Най-често срещаните хакерски атаки, в това число фишинг офанзивите, доближиха рекордно високи равнища
(снимка: CC0 Public Domain)

Над половината (53% ) от фирмите имат подправено възприятие за сигурност, когато става въпрос за хакерски атаки, сочи изследване на Acronis измежду 3600 ИТ мениджъри и чиновници, работещи от разстояние, в дребни и междинни компании в 18 страни по света.

Въпреки офанзивите против надеждни снабдители на програмен продукт като Kaseya или SolarWinds, повече от половината ИТ водачи считат, че потреблението на „ прочут, приближен програмен продукт ” значи задоволителна отбрана и този факт ги трансформира в лесна цел, предизвестява отчетът.

Кибератаките нарастват по размер и точност, означават създателите на отчета, като напомнят, че в изследването от предходната година над 80% от международните компании признаваха, че не са подготвени да преминат към далечен модел на работа . Сега три от 10 компании споделят, че са изправени пред хакерска атака най-малко един път дневно.

Най-често срещаните хакерски атаки, в това число фишинг офанзивите, доближиха рекордно високи равнища, като не престават да порастват по периодичност и сега са преди всичко (58%). Малуер-атаките също се усилват през 2021 година – с 36,5%, което е растеж от 22,2% по отношение на 2020 година

Тази година беше годината на фишинга , заключава анализът. Търсенето на URL пречистване набъбна 10 пъти спрямо 2020 година Една пета (20%) от международните компании към този момент осъзнават заплахата на фишинга за бизнеса.

Въпреки повишението на информираността, съвсем половината от ИТ мениджърите (47%) не употребяват многофакторна аутентификация , като по този метод излагат бизнеса си на фишинг офанзиви. Според отчета, те или не виждат смисъл в това, или го считат за прекомерно комплицирано, с цел да бъде прилагано.

В отговор на зачестилите хакерски атаки, организациите по целия свят започнаха да се приготвят за възходящите закани, само че за всяка стъпка, която подхващат, киберпрестъпниците към този момент са подхванали три.

Търсенето на антивирусни стратегии е повишено с 30% – от 43% предходната година на 73,3% през 2021 година Но фирмите откриват, че независимите антивирусни решения към този момент не работят против актуалните закани. Поради това, търсенето на интегрирано решение за бекъп, възобновяване след срив и антивирусна отбрана се е нараснало повече от два пъти – от 19% през 2020 година на 47,9% тази година.

Същевременно, търсенето на експертно мнение за изработката на оценки за уязвимостта в организациите е повишено доста – от 26% през 2020 година на 45% през 2021 година, открива изследването.

Не е изненадващо, че търсенето на по-добри и по-сигурни принадлежности за отдалечено наблюдаване и ръководство нараства над 3 пъти – 35,7% тази година, по отношение на 10% през 2020 година Работата от разстояние ще продължи да се ползва в дълготраен проект в огромна част от организациите по света и към този момент не е краткотрайно решение.
още по тематиката
„ Индустрията на киберпрестъпността се оказа добре смазана машина тази година, разчитайки на потвърдени техники, като фишинг, малуер, DDoS и други Киберпрестъпниците от ден на ден уголемяват своите цели. Само дребен брой компании са отделили време за рационализация с интегрирана отбрана на данните и киберсигурност. Броят на заканите ще продължи да пораства и автоматизацията е единственият метод за по-голяма сигурност , по-ниски разноски и усъвършенствана успеваемост ”, разяснява резултатите Кандид Уест, вицепрезидент по проучванията в Acronis.

Служителите, работещи от разстояние, са най-атрактивните цели. Ето за какво организациите се нуждаят от решение за киберзащита на търпима цена, което усъвършенства сигурността при отдалечена работа.

1 от всеки 4 чиновници, работещи от разстояние, оповестява като главно предизвикателство неналичието на ИТ поддръжка . Топ 3 на софтуерните провокации, разпознати от чиновниците, работещи от разстояние, в международен мащаб са: Wi-Fi съгласуваност, потребление на VPN, липса на ИТ поддръжка.

Също една четвърт от чиновниците, работещи от разстояние, не употребяват многофакторна аутентификация, което ги прави лесна цел, като фишингът е най-често срещаният вид офанзива през 2021 година Средно 1 от всеки 5 чиновници, работещи от разстояние, е бил цел на фишинг офанзиви, като е получавал над 20 фишинг имейла на месец. 71% от интервюираните удостоверяват, че са били цел на фишинг офанзива всеки месец.

Организациите следва да разпознават такива офанзиви посредством повишение на осведомеността и осъществяване на уместно образование , което е от решаващо значение за опазване освен на данните им, само че и на персоналните такива.

Атакуващите прогресивно уголемяват общия брой на целите си – освен Windows, само че и Linux, MacOS, Android и iOS устройства са цели на киберпрестъпниците. Също по този начин, все по-често нападателите се насочват към виртуални среди.

За страдание, към този момент не е нужно киберпрестъпниците да бъдат механически грамотни, с цел да основават безпорядък, регистрира анализът. Така да вземем за пример, киберпрестъпните групи в допълнение разшириха своя модел на „ малуер като услуга ” , предоставяйки малко по малко управления по какъв начин да се извлече облага от избрана цел.

И въпреки всичко, макар възходящите рискове за чиновниците, отдалечената работа остава в дълготраен проект. Хората ще продължат да работят и да наемат чиновници от разстояние. Това е действителността, за която множеството ИТ екипи към момента би трябвало да се приготвят, което включва намиране на решения при дефицит на хардуер, възстановяване на цялостната ИТ поддръжка и по-добри решения за киберзащита.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР