Най-честите, както и най-сериозните последствия от ваксините срещу Covid-19, настъпили

...
Най-честите, както и най-сериозните последствия от ваксините срещу Covid-19, настъпили
Коментари Харесай

Френски данни: Какви са нежеланите ефекти на всяка от ваксините срещу COVID-19?

Най-честите, както и най-сериозните последици от имунизациите против Covid-19, настъпили във Франция след слагане на препаратите, са разказани в подробни отчети на Националната организация за сигурност на медикаментите. Какво демонстрират събраните данни, ваксина по ваксина,.

„ Ваксините имат отличен профил на сигурност! Очаквахме доста по-сериозни странични резултати ", споделя фармакологът Франческо Салво, учител, практикуващ доктор в университетската болница в Бордо и отговарящ за националния мониторинг на сигурността на имунизацията на Pfizer/BioNTech (Комирнати). След като прагът от 100 милиона инжектирани дози във Франция беше прекрачен при започване на ноември, резултатите от имунизациите не престават да се следят деликатно. разрешава на болногледачите и на пациентите да оповестяват за всички странични резултати до момента в който районните центрове за фармакологична зоркост организират следствие, с цел да видят дали може да се откри евентуална връзка с имунизацията.

и тяхната съвестност, маркирани от Националната организация за сигурност на медикаментите (ANSM)?

Странични резултати от имунизацията Pfizer

Във Франция са сложени над 77 млн. дози от препарата на Pfizer/BioNTech. Базиран на РНК технологията, този артикул е най-прилаганият в страната: към 15 ноември той съставлява 80,2% от всички инжекции, сложени от началото на имунизационната акция във Франция. Този пазарен дял ще нараства в допълнение, защото тази ваксина е единствената, позволена за всички възрастови групи над 12 години и е единствената предложена, дружно с тази на Moderna, за бустерна доза.

Следователно това е ваксина, за която има огромно количество данни. „ С огромната и добре следена имунизация във Франция, в Европа и по света, би било изненадващо, в случай че открием сериозен непряк резултат, който освен да ни е убегнал, само че да е пропуснат и от всички наши сътрудници отвън Франция “, отбелязва професор Антоан Париант, експерт по фармакология и публично здраве в Бордо. Според ANSM във Франция са били докладвани от имунизациите от началото на акцията до края на октомври 2021 година, от тях 65 569 след инжектиране на препарата на Pfizer. От всички тези известия, за които за момента няма открита безспорна връзка с имунизациите, общо 74% са били за леки странични резултати и 26% за съществени такива. Досега от френски данни не е открит сигнал за смъртен случай, обвързван с имунизациите, отбелязва Националната организация за сигурност на медикаментите.

• Леки странични резултати

Най-честите странични резултати нормално са „ предстоящи и несериозни “, акцентира ANSM, като прибавя, че те изчезват бързо. оповестяват за един от следните признаци: болежка или отичане на мястото на инжектиране, отмалялост, главоболие, мускулна болежка, болки в ставите, настинка, тресчица, диария. За облекчение на температурата или болката е целесъобразно да се взема парацетамол в най-ниската доза и за допустимо най-кратко време, споделят от Агенцията. По-рядко се регистрират сърбежи, зачервяване, отичане на жлезите, алергии, нощно изпотяване или повръщане. Ако някоя от тези нежелани реакции аргументи неявяване от работа за няколко дни, тогава те се класифицират като съществени странични резултати.

Съобщава се и до 30 юли 2021 година " Ваксината разклаща организма, причинявайки имунна и възпалителна реакция, затова и отмалялост. Така че нарушаванията на менструалния цикъл са вероятни, само че краткотрайни. Няма съществено развиване ", твърди професор Париант. Няма „ особени опасения и от имунизацията при бременни дами “, споделя на собствен ред Франческо Салво.

• Сериозни странични резултати

Като съществени странични резултати: „ хоспитализация или удължение на хоспитализацията, сериозна или трайна нетрудоспособност, аномалии, медицински съществено събитие (водещо до отпуск по болест), в случай че жизненоважната прогноза е застрашена, или в случай че настъпи гибел ”, обобщава Франческо Салво. В своя обстоен отчет ANSM отбелязва „ следните доказани сигнали “, свързани с инжектирането на имунизацията на Pfizer:

Миокардит и перикардит. „ Бързо се убедихме, че има такава връзка с имунизацията “, отбелязва Антоан Париант. Този риск в действителност, направени от Европейската организация по медикаментите. „ От юли 2021 година миокардитът и перикардитът се смятат за нежелателен резултат, който рядко може да се появи след имунизация с " Комирнати " (Pfizer) или Spikevax (Moderna) “,. Съобщени са общо 375 случая на миокардит при имунизацията Pfizer до 31 септември 2021 година

„ Този риск от миокардит е доста необичаен: почти 1 случай на 100 000 имунизирани ", пресмята Франческо Салво. " По-често се среща при млади мъже и по-скоро се появява след втората инжекция (главно в 14-те дни след имунизацията, съгласно ANSM) “, прецизира той. Лекарят е по-предпазлив по отношение на риска от перикардит. „ Това е по-малко типично “, счита той. В множеството от тези случаи здравословното положение на пациентите се усъвършенства независимо или благодарение на лекуване, отбелязва ANSM.

Парализа на лицето. Това също е доказан нежелателен резултат с „ 344 случая, обявени до края на август, от 40 милиона инжекции “, съгласно Салво. " Това е сериозен признак от позиция на въздействието върху пациента. Но е извънредно комплицирано да се откри точната му периодичност. " " Парализата на лицето нормално изчезва в границите на няколко седмици ", съгласно ANSM. отичане на лицето може да се появи „ при пациенти, които са получили козметични интервенции на лицето “.

Тежки алергии (свръхчувствителност, анафилактичен потрес и др.) : Докладвани са 566 случая до края на август. „ Съобщен е съдбовен случай, само че ролята на имунизацията е съмнителна, даже изключена “, оповестява ANSM. От 10 съществени случая, девет са получили „ удобен излаз в границите на 24 часа “. Десетият случай, довел до гибелта на пациента, се отнася за тежка алергична реакция, настъпила при мъж под 25 години, няколко часа след първата инжекция. Според Агенцията той е имал известна анамнеза за алергия към фъстъци и евентуално е погълнал сос на основата на фъстъци няколко минути преди появяването на признаците. Затова от Агенцията изключват имунизацията да има отношение към настъпилата гибел.

Артериална хипертония : 863 случая са проследени до края на август в отчета на ANSM. Този непряк резултат се наблюдава добре още от първата фаза на акцията за имунизация. „ Тези случаи не престават да бъдат обект на характерно наблюдаване и се споделят на европейско равнище “, прецизира Френската организация по медикаментите в резюме, оповестено в края на октомври.

Бустерна доза : не е налице нищо ново спрямо резултатите, обявени по време на първата и втората инжекция. „ Не са разпознати характерни резултати при хора, инжектирани с бустерна доза, рапортуват от ANSM.

Странични резултати от имунизацията на Moderna

Близо 11 милиона дози от имунизацията на американската лаборатория Moderna са инжектирани във Франция, без включително да влизат бустерните дози. Към 15 ноември тази ваксина с иРНК съставлява 11,1% от всички ваксини, сложени във Франция. Докладвани са към 14 522 случая на неподходящи резултати до края на октомври,.
Ваксината на Pfizer е утвърдена за деца от 5 до 11 години от Европейската организация по медикаментите
Европейската организация по медикаментите (EMA) предлага използването на имунизацията против ковид " Комирнати ", която е разработка на Pfize...

Най-честите нежелани реакции са леки : „ болежка и отичане на мястото на инжектиране, отмалялост, настинка, тресчица, отичане или сензитивност на лимфните възли под мишниците, главоболие, болки в мускулите и ставите, гадене, повръщане “, само че също и зачервяване, копривна тресчица или обрив на мястото на инжектиране.

Сериозни странични резултати . Те са същите като при имунизацията на Pfizer (това е обвързвано с технологията на иРНК и в двата случая), само че рискът от миокардит наподобява е нараснал при младежите в тази ситуация с Moderna.

В известие, оповестено на 8 ноември, Върховният орган по опазване на здравето (HAS) поучава да не се употребява имунизацията на Moderna за лица под 30-годишна възраст поради нараснал риск от миокардит за този сегмент от популацията.

„ Тези случаи са настъпили основно в седемте дни след имунизацията, по-често след втората доза и по-често при мъже под 30 години “, прибавя HAS, допълвайки, че развиването на тези миокардити е „ удобно “. В своя обстоен отчет за мониторинга на имунизацията на Moderna, обхващащ интервала от 2 юли до 9 септември,, „ които са били обект на първокласен разбор “ в изследванията за фармакологична зоркост.

Странични резултати от имунизацията AstraZeneca

Инжектирани са близо 8 милиона дози, само че продуктът, създаден от Оксфордския университет и компанията AstraZeneca, съвсем не се употребява към този момент във Франция, където е непокътнат за над 55-годишните. Тази аденовирусна ваксина съставлява 7,7% от инжекциите, направени на френска територия. От нея няма да се слагат бустерни дози, това ще се прави едниствено с и РНК имунизациите.
Путин като доброволец в изпитванията на първата съветска назална ваксина против COVID-19
Руският президент Владимир Путин стана доброволец и бе имунизиран с назална ваксина против ковид. Това заяви той самият по време...

Най-честите нежелани реакции . Както при другите ваксини, главно това са отмалялост, главоболие, реакция на мястото на инжектиране... Най-често се следят грипоподобни синдроми (треска, настинка...), оповестява ANSM, като поучава да се употребява парацетамол.

• Сериозни странични резултати

Необичайна тромбоза, обвързвана с тромбоцитопения (нисък брой тромбоцити в кръвта), се оповестява като риск в на Европейската организация по медикаментите. Това са кръвни съсиреци на разнообразни или необикновени места (напр. мозък, вътрешности, черен дроб, далак), свързани с невисок брой на тромбоцитите в кръвта, в някои случаи съпроводени от кървене. „ Наблюдавани са доста редки случаи, които могат да обиден до 1 на 10 000 души) “, съгласно ANSM.

„ Тридесет случая, в това число общо девет смъртни случая “ на атипична тромбоза, обвързвана с имунизацията AstraZeneca, са зародили във Франция от над 3,8 милиона инжекции, съгласно прессъобщение на ANSM, оповестено на 7 май. Те засягат най-вече дами под 60-годишна възраст.

Случаи на капилярно приключване . Това заболяване " е съществено положение, което води до приключване на течност от дребните кръвоносни съдове (капиляри), което води до бързо отичане на ръцете и краката, ненадейно наддаване на тегло и възприятие на уязвимост (ниско кръвно налягане) ". ANSM събощава, че „ досега във Франция не е докладван нито един случай “.

Синдром на Гилен-Баре . Това е офанзива на периферните нерви, характеризираща се с мускулна уязвимост, даже прогресивна парализа, започваща най-често на равнището на краката и от време на време движеща се нагоре, до момента в който доближи до мускулите, свързани с дишането, по-късно до нервите на главата и шията. Той е посочен като евентуален риск от Европейската организация по медикаментите.
Разработват ваксина против Коронавирус, стимулираща клетъчния имунитет
Първите тествания на ваксина против Ковид-19, ориентирана към друг имунитет от този, постиган с класическите ваксини, дадоха насърчаващ...

Странични резултати от имунизацията Janssen

С малко над един милион дози, инжектирани доникъде на ноември, продуктът на американската компания JohnsonJohnson съставлява едвам 1% от всички инжекции във Франция. Приложена в единична доза, тази аденовирусна ваксина (като тази на AstraZeneca) съвсем не се употребява. Не единствено, че не се предлага за хора под 55 години, само че сложи под въпрос успеваемостта ѝ против разновидността Делта, което се удостоверява и от американски данни. Освен това, съгласно известие, оповестено на 19 ноември от HAS, спомагателната доза ваксина с иРНК, която се предлага да се ползва на хора, имунизирани с единична доза от имунизацията на Janssen, не би трябвало да се преглежда като бустерна доза, а като спомагателна доза за довеждане докрай на първичната скица на имунизация.

• Най-честите нежелани реакции : отмалялост, главоболие, тресчица... Списъкът е същият като този на другите ваксини.

• Сериозните нежелани реакции са същите като при имунизацията AstraZeneca:

Тромбоза, обвързвана с тромбоцитопения: „ Съобщени са четири случая при пациенти на 54 години. Трима пациенти не са се възстановили все още на правене на данните, а „ развиването е удобно за четвъртия случай “, показва ANSM.

Синдромът на Гилен-Баре беше посочен на 22 юли, от Европейската организация по медикаментите като " доста необичаен " непряк резултат на имунизацията на JohnsonJohnson.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР