Най-чести отклонения от показателите за качеството на водата в България

...
Най-чести отклонения от показателите за качеството на водата в България
Коментари Харесай

Нитратите са най-честият замърсител на питейните води, предупреди експерт

Най-чести отклонения от индикаторите за качеството на водата в България пораждат при нитратите, които се употребяват при наторяването на почвата в земеделието изключително в районите, които се доставят с подземни води. В България няма пречиствателна станция, която да отстранява нитрати. Това заяви пред БНР доцент Галина Димова от катедра " Вода, канализация и филтриране на води " в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Отклонения се следят в съвсем всички области с дребни изключения като София и Смолян, а най-тежко е ситуацията в Стара Загора.

Димова добави, че съществуването на нитрати се изяснява основно с недобри аграрни практики и интензивно торене на почвата. Източникът на замърсяване е доста сложен за установяване, тъй като нитратите могат да
обхванат до подземните води даже след години.

Всяка пречиствателна станция може да отстранява единствено избрана група замърсители. При появяването на нов тип замърсител цялата технология би трябвало да се модернизира. Това е обвързвано с нови вложения и сигурно ще докара до по-високи цени на водата, разяснява преподавателят. Такава профилирана станция за отстраняването на нитрати обаче не съществува в България.

Според доцент Димова е добре хората сами да се осведомят за концентрацията на нитрати, като нормата е 50 мг на литър. Данните са налични в уеб страниците на районните екоинспекции. Най-уязвими към по-високите равнища на нитрати са кърмачетата, бременните дами и хората със стомашно-чревни проблеми, предизвести ученият.

Има разногласия дали има отклонения при микробиологичните индикатори и съществуване на ешерихия коли, сподели още в изявлението експертът. Този проблем поражда най-често в по-малките водоснабдителни зони, изключително при повреди, когато при самия ремонт водата може да се зъмърси.

Като цяло качеството на питейните води в България е положително. Доц. Димова посочи, че България е на едно от челните места в Европейски Съюз по степен на съгласуваност на популацията с централно водоснабдяване. Това прави риска от замърсяване на водата най-малък, защото се заобикаля смесването й с канализационна, както може да се получи при личните водоизточници, сподели тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР