Най-богатите фамилии в света бяха класирани от списание Таймс. Ето

...
Най-богатите фамилии в света бяха класирани от списание Таймс. Ето
Коментари Харесай

Кои са най-богатите фамилии в света?


Най-богатите семейства в света бяха класирани от списание " Таймс ". Ето кои са те съгласно последния рейтинг на изданието:

Ал Нахаян - Щатски долар 300 милиарда

Президентското семейство на ОАЕ - Ал Нахаян, е най-богатото в света, сочи рейтингът на “Таймс ”. Състоянието на семейството се прави оценка на към 300 милиарда $, като те изпреварват притежателите на веригата магазини “Уолмарт ” - семейство Уолтън, което се подреждат на второ място.

Противно на упованията Ал Нахаян не натрупат благосъстояние само от нефт. Арабската фамилия влага доста в “СпейсЕкс ” на Илон Мъск, в марката на Риана за долни дрехи Savage X Fenty, а шейх Мансур е притежател на футболния “Манчестър Сити ”. Фамилията има и над 1 милиарда $ в недвижимо имущество, яхти за 780 млн. и други

Според Блумбърг арабската фамилия, която е отпред на ОАЕ от половин век, има както частни, по този начин и преплетени с държавното управление активи. Една огромна част от положението на Ал Нахаян идва от “Роял Груп ” - разрастваща се мрежа от компании, в която работят над 27 000 души в разнообразни области - от финанси до роботика.

Шейх Тахнун ал Нахаян е приет като основна фигура за бизнес империята, брат му - шейх Мохамед бин Зайед, е актуалният президент на ОАЕ, а шейх Мансур е вицепремиер и ръководител на Централната банка, както и началник на Федералния фонд за благосъстояние Emirates Investment Authority.

Доста интернационалните вложители обаче заобикалят бизнес със фамилията поради неналичието на бистрота при докладите на сдруженията им.

Уолтън – Щатски долар 224,5 млрд. 

Втора в класацията на “Таймс ” е семейството Уолтън - притежателите на огромната верига супермаркети “Уолмарт ”. Тяхното положение се прави оценка на 224,5 милиарда $.

Историята на “Уолмарт ” стартира през 1962 година, когато Сам Уолтън отваря първия си магазин. С времето се разрастват и трансформират в най-голямата верига в Съединени американски щати. През 2002 година компанията за първи път оглавява класацията за най-големите компании в Америка. Фамилията има 48% от акциите на “Уолмарт ”.

След гибелта на Сам компанията е наследена от брачната половинка му и четирите им деца. Освен супермаркети имат и банката “Арвест ”, както и сериозна сбирка скъпи бумаги и творби на изкуството.

През юли 2022 година семейството загуби 11,4 милиарда $, откакто “Уолмарт ” понижи прогнозата си за облага. В самото начало бизнесът на Уолтън е построен към ценови отстъпки, които в предишното са поддържали акциите на компанията по време на криза.

Марс – $ 160 млрд. 

На трето място измежду най-богатите фамилии в света е семейството Марс. Историята на компанията им започва през 1902 година, когато Франк Марс стартира да продава десертчета от меласа. Бизнесът се разраства до добре познатите М&М, “Сникърс ” и “Милки уей ”. Въпреки това огромна част от положението на фамилията идва от артикули за домашни любимци, като главните хранителни марки Pedigree, Whiskas и Royal Canin.

Кох – Щатски долар 128,8 млрд.

Четвъртата най-богата фамилия е Кох, чието положение идва от рафинирането на недопечен нефт.

Историята на индустриалния колос “Кох Индъстрис ” стартира през 1940 година, когато Фред Кох съосновава компанията Wood River Oil & Refining Co.

Синовете на Фред - Фредерик, Чарлз, Дейвид и Уилям, наследяват петролната компания, само че заради братска омраза за контрола върху нея след това остават Чарлз и Дейвид. Оттогава компанията се трансформира в “Кох Индъстрис ” - конгломерат с годишни доходи от към 125 милиарда $. В началото на 90-те компанията стартира да влага и в други браншове с изключение на енергийния.

Ал Сауд – $ 105 милиарда

На пето място в класацията за най-богатите фамилии в света се класира кралската фамилия на Саудитска Арабия Ал Сауд. Богатството на династията възлиза на към 105 милиарда $.

Ал Сауд ръководят от 1932 година насам, а като брой семейството е формирана от към 15 000 души. Главата на фамилията е крал Салман ибн Абдулазиз, който има безспорната политическа власт в страната, а всеки един от членовете на Ал Сауд заема значими постове в армията и държавното управление.

Общото благосъстояние на Ал Сауд евентуално е много по-внушително. Много представители на кралското семейство са забогатели посредством ходатайство при държавни контракти и покупко-продажби със земя, както и посредством обслужване на бизнеси, които от своя страна обслужват държавни компании, да вземем за пример “Сауди Арамко ”. Суверенният фонд на кралството има активи на стойност 620 милиарда $, а престолонаследникът Мохамед бин Салман персонално управлява активи на стойност над 1 милиарда $.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР