Навремето капитализма го дефинираха в учебниците като политически и икономически

...
Навремето капитализма го дефинираха в учебниците като политически и икономически
Коментари Харесай

Законодателно от ГЕРБ: в името на съдружниците

Навремето капитализма го дефинираха в учебниците като политически и стопански ред, където огромните на пазара изяждат дребните в конкурентната борба за облаги, и в този смисъл думата се употребяваше като заклеймяващо факсимиле за неприятния Запад, където едни обществени пластове изнемогват измежду борбата за превъзходство на икономическите хищници. Раснахме измежду оглушителната агитация против този капитализъм.

Принос на българския преход към народна власт и свободен пазар е, че промени приложението на понятието. Капитализъм през днешния ден на територията значи користна обязаност в нарушаване на трудове правов ред на политическата власт с стопански субекти, които на избран стадий имат шанса да се задържат на върха посредством точно на тази обвързаност; на различен стадий се срутват непредвидимо и стремглаво заради непублични разтърсвания на взаимноизгодния съюз (справка Цветан Василев и третата по величина българска банка) и на тяхно място изплуват други колоси...

Това стана видно и от слепите, със законодателното опрощаване от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Атака ", Вътрешна македонска революционна организация и " Воля " и с мълчанието на Българска социалистическа партия, на отговорностите на няколко лица по приватизационните им контракти, посредством които са станали " капиталисти ": преди всичко приватизаторът на " Български морски флот " и ръководител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев; до него незнайният за редица стопански министри приватизатор на " Булгартабак ", само че прочут на обществото като Делян Пеевски; до него приватизаторът на Киноцентъра " Ню имидж "... И още незнайни към този момент субекти, които ще се уредят около известните, за които се прави смяната.Промяната в Закона за приватизация беше импортирана от народен представител от " Атака " Николай Александров и планува отговорностите на приватизирано сдружение, директно свързани с предмета му на активност, да не могат да бъдат вменени на купувача за период от повече от пет години. По настоящия в този момент закон този период е 10 години. А допълнението - поправката да важи с противоположна дата, беше импортирано в последните минути от Емил Димитров, прочут като Ревизоро /ВМРО/.

Но че всичко е било контрактувано и ГЕРБ стои зад решението, се разбра от реакцията на ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов. Когато Ревизоро съобщи подготвеност да отдръпна предлагането си, Кирилов възрази, че към този момент било невероятно, защото наредбата е предходна " на комисия ". И с непостижима за логиката на българския език витиеватост Кирилов стимулира фрапантната смяна за противоположното деяние ето по какъв начин: " Няма деяние със задна дата, задачата е да се уеднаквят подписаните преди 10 години приватизационни контракти с тези, които следва да бъдат подписани към този момент по новите правила ". (Кирилов или е не запомнил, че ГЕРБ беше заявил мораториум върху приватизацията, или изобщо не му пука какво споделя - само че това е нищожен щрих към световния законодателен произвол, който бушуваше в Народното събрание в сряда).

В резултат са амнистирани:

- Кирил Домусчиев, който има отговорности по несъблюдение на приватизационния контракт за БМФ над 50 млн. лева.;

- притежателят на " Булгартабак ", който затваря заводи и на улицата са към този момент много служащи, същите, които през зимата бяха пратени да скандират под прозорците на " Капитал " и " Дневник " против " кръга Капитал " ;

- купувачът на " Бояна филм " - " Ню имидж ", който съгласно настоящия му контракт не може да продава земята на киноцентъра в влиятелния столичен регион за 20 години. Вече ще може. Да напомним, че " Ню имидж " неотдавна е сътрудник на Делян Пеевски в медийния му бизнес в България.

И това се прави от същите политици, които преди време се кълняха, че ще трансформират Конституцията, с цел да можело да проверяват приватизацията...Днес почистват задълженията на верните приватизатори... Утре ще одобряват друго, в случай че ползата им го продиктува.

Тази проверка на Закона за приватизация и следприватизационен надзор е най-откровен, забележим отвред, без никакво рационално опрощение лобизъм - в случай че употребяваме учтивото факсимиле, другояче книжовният език обедня на точни думи за отвращение и яд.

Не за първи път болшинството приема законодателни промени със задна дата: единствено преди шест месеца със същата лекост властта анулира посредством промени с ретроактивно деяние в Закона за бавнковата неплатежоспособност всички цесии и прихващания по КТБ - по искане на Пеевски /разбира се/ и съпартийците му Йордан Цонев и Хамид Хамид, трансформирайки абсурда КТБ в непроходимо юридическо мочурище за години напред. Без да им пука на законодателите - в случай че не от нас, то от непознати вложители, които се чудят и маят що за страна е тази, в която се преуреждат с подобен безпардонен размах основополагащи търговски и публични връзки...

А какво ли е замислила прокуратурата...

Ще има още да се чудят непознатите вложители - тъй като ги загатнах. Защото картината на герберския капитализъм няма да бъде цялостна, в случай че не напомним и един подробност, съпътсващ амнистията " Домусчиев, Пеевски ".

Малко преди да бъде изработен подаръкът в Народното събрание, прокуратурата стартира инспекция на информация обвързвана с Кирил Домусчиев. Можем единствено да гадаем какво тъкмо ревизира институцията на Цацаров, доколкото нейните претекстове и критерии за старта на всяка инспекция са черна осведомителна дупка за обществото. Известно е, че през октомври 2017 година вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров за нарушавания при приватизацията на " Български морски флот " и се ангажира да внесе и втори сигнал.

Дали самостоятелната прокуратура " го ревизира ", с цел да бъде държан капиталистът в послушание комуто трябва; дали политическата власт в лицето на ГЕРБ и съдружници избърза да оправи отговорностите му с поправките на закона, с цел да го освободи от примката на прокурорската власт; дали прокурорската власт оказва помощ на политическата посредством инспекцията, като й подсигурява, че капиталистът ще извърши уговорката си, против който е получил амнистията....И още доста " дали пък " - напълно закономерни в българската политико-икономическа джунгла, минаваща за капитализъм

Какво следва?Дори да бъде сезиран Конституционният съд за противоконституционност на измененията на Закона за приватизация, да не чакаме знамение. В гражданското право противоположна мощ на закон може да се даде, правилно че единствено по изключение, само че това зависи от волята на единия контрагент, в тази ситуация страната. Защо страната се отхвърля, обратно на публичния интерес, от милиони левове, е въпрос по-скоро наш, на жителите, които го разрешаваме.

Законодателният разгул може да бъде спрян от президента

И въпреки че гаранции няма, президентът би трябвало освен да наложи несъгласие, само че в случай че не се засрамят - да нападна пред Конституционен съд тази противообществена, нахална прошка. Поне за малко задоволство, че все някой овластен вижда до каква развратна наглост, зачеркваща всевъзможен правов ред, конституция, обикновено възпитание стигна законодателният разгул на ГЕРБ и съдружниците му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР