Навръх празника на Светите братя Кирил и Методий официално стартира

...
Навръх празника на Светите братя Кирил и Методий официално стартира
Коментари Харесай

До 200 000 лв. за наши студенти в престижни университети

Навръх празника на Светите братя Кирил и Методий публично започва Националната стратегия „ Фонд „ Стефан Стамболов “, основана по персоналната самодейност на министър-председателя Кирил Петков, оповестиха от държавната пресслужба.

Проектът дава опция на стимулирани български студенти да получат от страната финансиране за магистратура до 200 000 лв. на година, с цел да се образоват в най-елитните университети в света, в случай че след завършването си се върнат да работят у нас най-малко три години.

Общественото разискване на плана на националната стратегия завърши на 9 май т. година и следва утвърждението й от Министерския съвет. Предвижда се подборът на първите стипендианти да стартира през юни т. година, а първите магистратури в международните топ университети, избрани посредством интернационалните ранглисти, ще бъдат финансирани от академичната 2022/2023 година

„ Светите братя Кирил и Методий отварят пътя на народа ни към просвещение посредством българската писменост. Следвайки тяхното дело през вековете, хората на словото и знанието задават полезности и сплотяват обществото ни към значими дела “, показва министър председателят Кирил Петков във видеообръщение, ориентирано към амбициозни българи, искащи да получат качествено обучение зад граница.

Петков акцентира още, че в модерната ни история посредством вложения в европейското обучение на будни младежи, Стефан Стамболов обезпечава на страната ни хора, които поставят основите на модерна България.

„ По образеца на този толкоз прогресивен за времето си политик, ние стартираме Национална стратегия „ Фонд „ Стефан Стамболов “, отбелязва министър-председателят във видеопосланието. Премиерът приканва младежите да аплайват, а страната ще им окаже цялата поддръжка, тъй като те са вярата за по-доброто бъдеще на България.

Целта на Фонд „ Стефан Стамболов “ е българи с потвърден капацитет да овладеят умения, свързани с специалностите на сегашното и бъдещето, и да приложат опита си в България. Придобитите по време на образованието в чужбина познания и компетентности, както и разширеният им светоглед, директно ще допринесат за развиването на българската стопанска система и на обществото като цяло.

Срокът на новия фонд е тригодишен, като всяка година за стипендии ще се отпускат по 2 млн. лева Ще бъдат извършени три акции за асортимент на претенденти, като във всяка от тях ще бъдат утвърдени по 10 студенти. Преди да заминат, те ще подписват контракт с българската страна. Той ще ги задължава да се върнат в страната до шест месеца след завършването си и да работят тук на трудов или цивилен контракт в продължение на най-малко три години. Ако не го създадат, ще би трябвало да възстановят стипендията със съответната рента.

Стипендиите ще покриват превоза до задграничното висше учебно заведение, таксата за образование, разноските за наем, здравната застраховка по време на образованието.

Кандидатите би трябвало да са български жители, да имат приключена бакалавърска или магистърска степен, добита до пет години преди състезанието за финансиране, в професионално направление, съответстващо на мечтаната магистърска стратегия.

Необходимо е също триумфът от дипломата им да е най-малко доста добър 5,00, а познанията по езика, на който ще се следва, да дават отговор най-малко на равнище В2. Предимство ще бъде, в случай че бъдещите магистри не са учили в чужбина и имат професионален опит в определената от тях компетентност. Стипендиите за идната академична година ще се отпускат за магистратури в университетите от топ 15 на четирите водещи международни ранглисти на висши учебни заведения, настоящи все още на създаване на програмата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР