Навръх 19-ия рожден ден на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) директорът

...
Навръх 19-ия рожден ден на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) директорът
Коментари Харесай

Шефът на районната здравна каса в Ловеч е задържан при акция на ДАНС

Навръх 19-ия рожден ден на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) шефът на районното й поделение в Ловеч Антонио Маринов беше задържан при акция на ДАНС и полицията.

Маринов е арестуван за 24 часа за длъжностно закононарушение по формирано досъдебно произвеждане за злоупотреби със средства на здравната каса. Сградата на РЗОК в Ловеч е претърсена, конфискувани са документи и са разпитани чиновници.

В петък ще стане ясно дали Маринов ще остане в ареста.

По първична информация задържането му е обвързвано с контракта, който Районната здравноосигурителна каса (РЗОК)-Ловеч е подписала с частната клиника в града " Кардиолайф ".

Както Mediapool писа, през октомври предходната година частната лаборатория " Кардиолайф " за няколко месеца прераства в многопрофилна болница по кардиология, с цел да поеме печеливша ниша на мястото на докараната съвсем до банкрут държавна болница в Ловеч. Съдружник в новата частна болница " Кардиолайф " е някогашният шеф на РЗОК-Ловеч Георги Бенев Стефанов, а от стенограма от съвещание на Надзорния съвет на НЗОК стана ясно, че договорът с касата е подписан в отсъствието и без знанието на шефа й Камен Плочев.

Преди това частната лаборатория е имала контракт с държавната болница в Ловеч, от което са настъпили вреди за последната. Така ловешката държавна болница се принуждава да затвори кардиологичното си поделение, защото петима нейни лекари напущат, а частната лаборатория " Кардиолайф " съумява да получи от Регионалната здравна ревизия (РЗИ)-Ловеч позволение за активност като многопрофилна болница и да поеме активността на затворилото държавно поделение. По този метод получава и контракт с НЗОК, защото на територията на Ловеч няма друго лечебно заведение, което да реализира такава активност.

Ощетяващото общуване сред държавната болница и частната конструкция беше посочено през декември предходната година от основния прокурор Сотир Цацаров като образец за за разследвани злоупотреби по одобрената скица " болница в болничното заведение ".

Според Закона за лечебните заведения на територията на една болница не може да обитава друго лечебно заведение, което дублира нейните действия. Под един покрив могат да съжителстват единствено лечебни заведения с друг премет на активност. Има обаче десетки образци, че тази възбрана не се съблюдава.

За сходна скица, само че в болничното заведение във Враца, неотдавна с обвиняване се снабди и някогашният зам.-здравен министър от първия кабинет " Борисов " Михаил Зортев. Той е обвинен за това, че преди седем години е разрешил в нарушаване на служебните си отговорности частното лечебно заведение " Вива Медика " ООД да прави дублиращи медицински действия на територията на държавната болница " Христо Ботев " във Враца.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР