Навлизането в активния земеделски сезон раздвижи пазара на земеделска земя

...
Навлизането в активния земеделски сезон раздвижи пазара на земеделска земя
Коментари Харесай

Собственици на земя изкараха за продан ниви, които не ползват

Навлизането в дейния аграрни сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България. Все повече притежатели на поземлени активи, които са решили да се разделят с част от парцелите си, търсят купувачи, които да им дадат оптимална цена за парцелите им.

Сред най-активните продавачи тази година са притежатели на земи, които не ги обработват и не са заинтригувани да се занимават със земеделие. Те избират да продадат земите си, вместо да ги оставят да пустеят, настояват специалисти по недвижимите парцели.

Според изследване на компанията за професионално ръководство на поземлени активи „ Агрион “ всеки пети притежател на земя или 21% от интервюираните, са оставили парцела си да пустее и не го развиват по никакъв метод. Част от тях нямат даже визия какво се случва със личните им имоти и не знаят кой ги обработва. Обикновено това са хора, които имат други специалности и нямат интерес и предпочитание да се занимават с произвеждане на селскостопанска продукция. Според формалните данни на Министерството на земеделието, храните и горите, необработваемите площи в България през 2017 година са били в размер на 1.94 млн. дка, което е с 17 хиляди декара повече спрямо миналата година.

Друга честа причина за продажбата на земеделска земя е нуждата от свежи пари за посрещане на непредвидени заплащания, излиза наяве още от изследването. Собствениците и наследниците се вземат решение на договорка, също по този начин, в случай че им следва придобиване на различен парцел, за образуване на абитуриентски бал или женитба, за прехрана на студент или идно тръгване в чужбина.

Според специалисти, цената на поземления парцел се въздейства най-много от местоположението, землището, транспортната досегаемост, съществуването на връзки, формата, размерите и категорията на земята. Качеството на почвата също въздейства на цената на поземлените активи, споделят специалистите в сектора.



От „ Агрион “ осведомиха, че ще създадат безвъзмездна оценка на всеки, който желае да разбере цената на земята, която има. Собствениците на парцели могат да изискат оферта или да заявят безвъзмездна оценка на земите си на адрес http://www.agrion.bg/bg/request/sell или във всеки един от 20-те районни офиси на земеделското сдружение.

„ С осъществяването на безвъзмездни оценки желаеме да помогнем на притежателите на аграрни земи да добият действителна визия за пазарната оценка на активите им и каква цена да чакат, в случай че решат да продадат парцела си “, споделиха от управлението на „ Агрион “. Това икономисва време и съществени разноски на притежателите и ще им помогне да вземат осведомено решение. Дружеството е най-разпознаваемият за частните притежатели аграрни бранд и най-популярната компания измежду евентуалните продавачи.

Притежатели на аграрни парцели в България са най-вече хора от по-възрастното потомство, над 55 години, със междинни за страната приходи. Средният размер на земята у нас е към 20 дка земя, като притежателите й живеят най-вече в столицата или другите огромни градове, сочат данните на „ Агрион “.

Терените са им в отдалечени региони, постоянно над 100 км разстояние от местоживеенето им, а парцелите са раздробени на дребни елементи от наследници, които постоянно водят правосъдни разногласия между тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР