Навлизането на Косовските сили за сигурност (КСС) в населената със

...
Навлизането на Косовските сили за сигурност (КСС) в населената със
Коментари Харесай

Вучич предупреди Косово

Навлизането на Косовските сили за сигурност (КСС) в обитаемата със сърби северна част на провинцията ще ескалира и ще опровергае всички реализирани преди този момент съглашения сред Белград и Прищина, сподели сръбският президент Александър Вучич.

Правителството на самопровъзгласилата се република Косово неотдавна утвърди „ Отбранителна тактика “, съгласно която паравоенни СБК ще работят в целия район. Съгласно по-ранни съглашения с посредничеството на Европейски Съюз специфичните сили на косовската полиция нямат право да влизат в обитаемоте със сърби общини на север без особено позволение, а за наличието на KSF там е належащо позволение от командването на контингента на НАТО (KFOR). също се изисква.

" Не мисля, че това ще се случи толкоз елементарно. Това би означавало, че към този момент няма и диря от каквото и да е единодушие за каквото и да било. Това значи, че те желаят единствено ескалация, спор и нищо друго и се надявам да не се стигне до такава степен ", сподели Вучич пред кореспонденти в отговор на въпрос за навлизането на SBC в северната част на района.

В същото време на 1 април, съгласно Прищина, изтича съглашението, реализирано през ноември 2022 година по отношение на регистрационните табели, издадени от сръбските управляващи, и косовските сърби се притесняват, че локалната полиция ще стартира да конфискува коли. Представителят на Европейската външна работа Петер Стано сподели по-рано, че съглашението, реализирано на 23 ноември предходната година сред Белград и Прищина за потреблението на такива регистрационни табели, няма период на годност. Следващият кръг от договаряния сред страните на техническо равнище е плануван за 4 април в Брюксел.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР