Навлезли сме вече в четвъртата вълна, заболеваемостта се е увеличила

...
Навлезли сме вече в четвъртата вълна, заболеваемостта се е увеличила
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова посочи кога ще имаме по 1000 заразени с COVID-19 на ден

Навлезли сме към този момент в четвъртата вълна, заболеваемостта се е нараснала с 10 %, това е устойчива наклонност, няма подозрение, чакаме идващите дни покачване на случаите и наклонността е да е с по 10 % дневно. Това съобщи шефът на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова в ефира на bTV.

Според нея това покачване и тази резистентност на наклонността, демонстрира че ще имаме над 1000 случая през август.

„ През края на юни, доникъде на юли Делта разновидността беше в съответствие 30 % по отношение на Алфа разновидността, само че в този момент е 90 % по отношение на Алфа, сподели тя.

И прибавя, че у нас върлуват единични случаи на Бета вид, а Алфа вид съвсем няма. Основно инфектираните са с Делта разновидността.

Проф. Христова сигнализира, че се чака да има спад на имунитета при хората, които първи са прекарали болестта, това са така наречен пациенти, които са го изкарали леко и имунитетът им е слаб, той е паднал под защитния най-малко и по тази причина има риск да се разболеят.

Въпросът с това, че се чака имунизация с трета доза проф. Христова разясни, че към момента няма единно мнение сред специалистите по този въпрос, постанова се мнение, че евентуално ще се наложи трета при имунизираните и една доза на преболедувалите.

„ Като че ли от ден на ден се постанова наклонността, че 3-а доза ще е нужна, аз бих изчакала международния спор да завърши. Тенденциите са да е доза от РНК ваксина, защото тя потвърди най-висока успеваемост. Проучвания демонстрираха, че могат да се комбинират, няма понижаване на резултата и противопоказания.

Няма потребност да чакаме позволение от Европейската организация по медикаментите. Решението е политическо, тъй като би трябвало да се застане с ресурса на страната зад едно такова решение, само че то би трябвало да бъде и експертно стимулирано ", съобщи тя.

Действително се следи евакуиране на заболяемостта към по-младите групи, само че това е тъй като възрастното население е по-дисциплинирано, то беше имунизирано, а младите са по-уязвими, тъй като не съблюдават ограниченията буквално.

Аз съм срещу наложителното имунизиране на децата, то би трябвало да е по преценка на родителя и педиатъра. Да, създадоха се имунизациите, появи се, че децата най-добре ги одобряват без странични резултати “, разясни още проф. Христова.

Тя изясни, че е мощно целесъобразно за хората на първа линия да се имунизират, само че не сподели наложително, защото това звучи силово, съгласно нея рационалния метод е по-голям в сравнение с насилствения.

Всякакви скупчвания на хора са евентуално рискови за среща с вируса, само че навън е по-безопасно. Въпреки това в сезона на отпуските София, Бургас и Варна са най-заразните региони. Затова е добре да се заобикалят скупчванията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР