Навършват се 24 години от най-масовото изтребление на хора след

...
Навършват се 24 години от най-масовото изтребление на хора след
Коментари Харесай

Навършват се 24 години от клането в Сребреница

Навършват се 24 години от най-масовото изтребване на хора след края на Втората международна война: клането в Сребреница, класифицирано от Организация на обединените нации като геноцид.

През юли 1995 година босненските сърби избиват повече от 8000 босненски мюсюлмани - мъже и момчета - в мюсюлманския анклав в Босна и Херцеговина. Ръководи ги сръбският военачалник Ратко Младич.

Почти 21 години по-късно първият президент на Република Сръбска - Радован Караджич (1992-1996) е наказан на пожизнен затвор за геноцид, военни закононарушения и закононарушения срещу човечеството, в това число поради клането в град Сребреница. Присъдата е произнесена на 24 март 2016 година

Досега Международният арбитражен съд в Хага, съдът в Босна и Херцеговина и съдилища в Сърбия и Хърватия са осъдили 47 души на над 700 години затвор. Доживотните присъди са 4.

Днес в мемориалния комплекс Поточари ще бъдат заровени тленните остатъци на 33 новоидентифицирани жертви и ще се организира възпоменателна гала, оповестява Българска национална телевизия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР